Az alkohol minden káros hatása felerősödik 

 

Bár az idősebbek ezt valószínűleg már saját bőrükön is tapasztalták, mostanra tudományosan is sikerült bizonyítani, hogy a kor előrehaladtával a másnapok is egyre jobban fájnak.

 

Amerikai kutatók szerint az emberek számára nagyjából 40 éves kor után lesznek egyre nehezebbek és nehezebbek az átmulatott éjszakák utáni másnapok. Ez főleg annak köszönhető, hogy a szervezet ebben a korban kezdi lecserélni izomszöveteit zsírra, ami kevesebb vizet tartalmaz és dehidratációra hajlamosít.

 

"A kor előrehaladtával az alkohol összes káros hatása felerősödik - nyilatkozta David Oslin, a Pennsylvania Egyetem pszichiáter professzora - A testünk az öregedési folyamatok előrehaladtával jelentősen átalakul, és az alkoholt elnyelő izomszövetek zsírszövetté alakulnak." 

A kínzó fejfájás és a másnaposság kialakulásában kulcsszerepet játszó dehidratációra való hajlam is növekszik idősebb korban. "Az idősebbek nagy részének szervezete szinte állandóan dehidratált állapotban van, mivel a testünk az öregedés során veszít természetes víztartalmából" - mondta Reid Blackwelder, az Amerikai Családorvosok Akadémiájának elnöke. 

Ráadásul idősebb korban a szervezet sokkal nehezebben bontja le az alkoholban lévő toxinokat is, ami azt jelenti, hogy a másnapi rosszullétért felelős anyagoknak is több időbe kerül, mire végleg kiürülnek. Az idősebbek ezen kívül sokkal érzékenyebbek az alkohol alvásra gyakorolt hatásaira - a kialvatlanság pedig tovább növelheti a kínzó fejfájás és a másnaposság kialakulási esélyét. 

  Negyven fölött rosszabbak a másnapok  
 

Negyven fölött rosszabbak a másnapok 

 

50 éves kor körül már a máj sem tudja olyan hatékonyan végezni a dolgát, mint korábban. Mivel az alkohol nagy részét a máj bontja le, az emberek is érzékenyebbek lesznek az alkohol hatásaira. "Ráadásul még az alkohol lebontásáért felelős enzimek szintje is jelentősen csökken" - nyilatkozta Dr. Gary Murray, az Országos Egészségügyi Intézet munkatársa. 

Ez tehát azt jelenti, hogy az idősebbek szervezetében nem csak, hogy több alkohol marad, és tovább tart lebontaniuk az alkoholt, de ráadásul még a hatásait is jobban érzik - és ebbe a kellemetlen mellékhatások is beletartoznak. 

Ahogy öregszünk, úgy válunk érzékenyebbé a szulfitokkal és tanninokkal szemben is, ez pedig tovább növeli a fejfájás és hányinger kialakulási esélyét. Az idősebbek ráadásul sok olyan gyógyszert szednek, ami érzékennyé tehet az alkohollal szemben. 

"Idősebb korban tehát érdemes sokkal jobban vigyázni az ivással, mert egy 65 éves embert akár már egy-két pohár bor is teljesen kiüthet, és ezzel a másnapi programja is biztosítva van" - nyilatkozta Dr. Oslin.  

 

Házipatika

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr35758054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása