A TASZ egy médiában megjelent eset kapcsán levelet írt az Országos Mentőszolgálat Főigazgatóságának, amiben kéri, hogy utasítsa a mentőszolgálatokat arra, hogy ne hívják ki a rendőrséget automatikusan a kábítószer miatt rosszul lévő páciensekhez, mert ez jogsértő és káros közegészségügyi hatásokkal jár

  

Tisztelt Főigazgató Úr!

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet a sajtóból értesült arról, hogy a lábatlani Sz. Gábor 2013. november 9-én rosszul lett és mentőt hívott. A férfi a mentősöknek elmondta, hogy kábítószert fogyasztott, és ez okozhatta a rosszullétet. A kórtörténet hallatán a mentőszolgálat munkatársai értesítették a rendőrséget. A beteggel szemben a rendőrség kábítószerrel való visszaélés bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt indított eljárást.

A TASZ arra kéri a Főigazgató Urat, hogy az esetet vizsgálja ki, és hívja fel a mentőszolgálatok figyelmét arra, hogy az Országos Mentőszolgálat a segítségért hozzáforduló, rosszulétük miatt gyógykezelésre szoruló drogfogyasztókról nem tehet bejelentést a rendőrségnek. Ez egyrészt jogellenes, ugyanis sérti az orvosi titoktartásra és a betegek személyes adatainak védelmére vonatkozó jogszabályokat, másrészt pedig rendkívül káros közegészségügyi következményekkel jár, mivel a drogfogyasztók saját vagy társaik rosszulléte esetén az ilyen esetek hatására a rendőrségtől való félelem miatt nem fogják értesíteni a mentőszolgálatot. Egyes esetekben pedig a gyors orvosi segítség elmaradása akár a droghasználó életébe is kerülhet.

Az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló 1997. évi XLVII. törvény  24 § (1) bekezdése csak abban az esetben írja elő az orvos számára a rendőrség értesítését, amennyiben az érintett nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, és a sérülés feltehetően bűncselekmény következménye, illetve amennyiben az érintett kiskorú. A fent leírt esetben egyik feltétel sem állt fenn.

Az adatvédelmi biztos 1998. február 27-én kelt ajánlásában leszögezte, hogy a mentőszervezet feladata a gyógyítás, nem pedig a feljelentés. Nem tartozik a mentőszolgálat feladatkörébe a segítségért hozzá fordulók címének bűncselekményi helyszínné minősítése, különösen nem egy telefonhívás alapján, a kábítószerrel való visszaélés alapos gyanúja nem származhat a mentőszolgálattól. Az országos mentőszolgálat nem hatóság, hanem a mentésügy országos intézménye. Amellett az egészségügyi törvény az orvosok és az egészségügyi dolgozók számára titoktartási kötelezettséget ír elő. Tehát az az egészségügyi dolgozó, aki jogosulatlanul továbbítja a beteg adatait a rendőrség felé, megsérti az orvosi titoktartás és a különleges adatok kezelésének szabályait. A TASZ kérésére az OMSZ Főigazgatója 2005. május 24-én kelt utasításában utasította a munkatársait, hogy az ombudsmani állásfoglalásnak megfelelően járjanak el.

Ismételten arra kérjük a Főigazgató Urat, hogy szíveskedjék emlékeztetni a mentőszolgálatok munkatársait, hogy a kábítószer miatt rosszul lévő és segítséget kérő betegek ellátásakor ne értesítsék a rendőrséget. Kérjük, hogy erről tájékoztasson minket is!


Budapest, 2013. november 20.

Sárosi Péter
Drogpolitikai Programvezető
Társaság a Szabadságjogokért

Kapronczay Stefánia
Elnök
Társaság a Szabadságjogokért 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr875651069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása