Meglepetés: A legtöbb kábítószerrel való visszaélést kábítószer hatása alatt követik el!

 

A Belügyminisztérium közzétette a 2012-es év bűnözési statisztikáit, melyben külön pontot szentel az alkohol és a kábítószer bűnözésben betöltött szerepének. Sajnos az ilyen összehasonlítás mindig sántít, hiszen míg az alkohol minden esetben az etil-alkoholra vonatkozik, addig „a kábítószer” kifejezés több száz vegyületet tömörít magába, mégis érdekes adatokat lehet leszűrni a kimutatásokból például arra vonatkozóan, hogy mennyire is tanult meg a társadalom együtt élni az alkohollal:

"A 2012. évben a bűnelkövetők 16,5%-a alkohol hatása alatt volt a bűncselekmény elkövetésekor (összes bűnelkövető: 100 239, alkohol hatása alatt állt 16 561)."

"Igen jellemző az alkohol közrehatása a közlekedési bűncselekmények (40,8%), és a közrend elleni bűncselekmények (28,4%) esetében. Kiemelendő, hogy az erőszakos és garázda jellegű bűncselekmények bűnelkövetői 42,8%-ban álltak alkohol hatása alatt."

Ugyanezek a számok a kábítószereknél minden esetben 8% alatt vannak, van azonban egy kiugró érték: a közrend elleni bűncselekmények 84%-át kábítószer hatása alatt követték el. Hogyan lehetséges ez? A válasz egyszerű. A statisztika két típusú közrend elleni bűncselekményt különböztet meg, a garázdaságot, ahol az arány 2,8%, illetve a kábítószerrel való visszaélést, melyet – nem túl meglepő módon – az esetek 80,7%-ban kábítószer hatása alatt követtek el. Ha tehát valakit elkaptak füvezés közben, akkor ez a személy úgy került be a statisztikába, hogy a törvénybe ütköző marihuána tartást kábítószer hatása alatt követte el. Így kell gyártani a riasztó kábítószeres statisztikákat! És az elkövetkezendő évek hasonló értékei minden bizonnyal még magasabbak lesznek, hiszen 2013. július elsejétől már nem csak a kábítószer megszerzése és tartása, hanem fogyasztása is bűncselekménynek minősül!


A további érdekességekért lásd a 2012-es bűnözési statisztikákról tájékoztató dokumentumot.

Kardos Tamás
Drogriporter 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr715651077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása