Az American Stroke Association Nemzetközi Stroke Konferencián ismertetett Új-zélandi tanulmány szerint a legelterjedtebb illegális drog, a marihuána, megduplázhatja a stroke kockázatát fiatal felnőttekben.  

 

 A vizsgált csoportban az ischaemias stroke és a tranziens ischaemias stroke (TIA) miatt kezelt betegek a vizelet teszt alapján 2-3-szor nagyobb valószínűséggel használtak  cannabist (közismert nevén marihuánát), mint az életkor és nem szerint párosított más betegségben szenvedőknél.

"Ez az első eset-kontrollált tanulmány, amelynek célja a lehetséges kapcsolat kimutatása a cannabis használat és a fokozott stroke kockázat között. A cannabisról a közvélemény úgy véli, hogy viszonylag biztonságos, noha illegális szer. Tanulmányunk azt mutatja, hogy nem ez a helyzet, mert a cannabis valójában stroke-hoz vezethet." - mondta a tanulmányt vezető P. Alan Barber, az Auclandi Egyetem neurológus professzora. 

A tanulmányban a kórházi felvételkor vizelet drogteszten átesett 150 ischaemias stroke és 10 TIA betegnél vizsgálták a cannabis használatot. A 18-55 éves betegek 16%-ánál a drogteszt pozitív eredménnyel zárult, a cannabis használók főleg férfiak voltak, akik dohányoztak is. A kontrollcsoportban a vizeletminták csupán 8,1%-a mutatott cannabis használatot. A kutatók nem találtak eltérést a nemben, a stroke mechanizmusában, sem a legtöbb vascularis rizikófaktorban a marihuána fogyasztók és nem használók között.

"Korábbi esettanulmányokban, az ischaemias stroke és TIA a cannabis használat után órákkal bekövetkezett. Ezeknél a betegeknél rendszerint nem volt egyéb ismert vascularis kockázati tényező a dohányzástól, alkoholtól és egyéb drogoktól eltekintve. A cannabis használatát vizsgáló prospektív tanulmány levezetése ugyanakkor igen nagy kihívást jelent, mivel egy illegális drog használata kapcsán a betegek és a kontrollesetek kikérdezése valószínűleg megbízhatatlan válaszokat eredményez." – mondta Barber.

A tanulmányhoz a regionális etikai bizottság engedélyezte más hospitalizált betegek vizeletmintáinak használatát, ám a konszenzus hiánya miatt a kutatók csak az életkor, a nem és az etnikum szerinti párosítást tudták elvégezni.

"A tanulmány a cannabis használat és a stroke közti összefüggés eddigi legmeggyőzőbb bizonyítékát nyújtja. Ez az összefüggés azonban tisztázatlan, mivel egy személy kivételével a stroke betegek rendszeresen dohányoztak is." – mondta Barber.

„Mi azt gondoljuk, hogy ez a cannabis, és nem a dohányzás hatása, és remélem, hogy levezethetünk egy másik tanulmányt is annak meghatározására, hogy vajon a cannabis és a stroke közötti összefüggés fennáll-e a nemdohányzóknál is. Ez azonban, tekintve egy illegális drog használatának tanulmányozása kapcsán felmerülő torzításokat és etikai kifogásokat, bonyolult lehet. Azonban a kutatás szükségességét bizonyítja, hogy a fiatal betegekből álló kohorszban igen magas volt a cannabis használat prevalenciája. A fiatal stroke betegeket ezért ajánlatos cannabis használat szempontjából is szűrni.” – hívta fel a figyelmet Barber.

A cannabis fogyasztást tehát érdemes kétszer is meggondolni, mert amellett, hogy káros hatással van az agyfejlődésre, tüdőtágulatot, szívrohamot, és mint az kiderült, stroke-ot is okozhat. 

Dr. portál 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr475557424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása