A 40-es, 50-es éveikben járó nőknél majdnem duplájára növekszik a stroke kialakulásának kockázata összehasonlítva kortársaikkal - állapította meg egy nagyméretű tanulmány, amelyről a Health Day számol be.   


 "Habár a stroke abszolút kialakulásának kockázata kicsi a középkorú nők esetében, úgy tűnik, hogy a depressziónak negatív hatása van, s jelentősen megnöveli a rizikót" - mondta Caroline Jackson epidemiológus, a tanulmány vezető szerzője. Hozzátette, hogy eredményeik azt mutatják, hogy a depressziónak jóval nagyobb szerepe van a szélütés kialakulására, mint azt korábban gondolták.

Jackson és munkatársai több mint tízezer, 47 és 52 év közötti nőtől gyűjtött adatot, akiket mind mentális, mind pedig fizikai állapotukról megkérdeztek háromévenként 1998 és 2010 között.

A résztvevők 24 százaléka számolt be arról, hogy depresszióban szenved, s a tanulmány ideje alatt 177-en szenvedtek stroke-ot. Az elemzésből pedig kiderült, hogy a depressziósoknak 2,4-szer nagyobb volt az esélyük a szélütésre, mint társaiknak. 

Dr. portál

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr255557433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása