Gondolkodtál már azon, hogy az édesanyák miért képtelenek leállni újszülött babáik szagolgatásával? Talán azért mert elszállnak tőle. Szó szerint.

  

A legújabb tanulmány szerint, mely a szeptemberi Frontiers in Psychology című magazinban jelent meg, a babák illata ugyan azt az agyi területet aktiválja, mint mikor valami finom étellel végre csillapítjuk az éhségünket, vagy miután szerelmeskedtünk egy jót. A leírás szerint ugyan olyan érzést nyújt, mint mikor a függő drogozni kezd.

Doktor Johannes Frasnelli, a Montreal Egyetem munkatársa szerint a babák illata az agy azon részét aktiválja, ami a vágyakat és a kielégülést kezeli. A doktor csapata 15 nőt vizsgált meg, két csoportra osztva őket - az első csoport tagjai hat hete adtak életet kisbabájuknak, a többieknek még sosem volt gyermeke. Mindegyik nőnek egy kisbaba pizsamáját kellett megszagolnia.

Bár a baba nem az övék volt, az anyukák boldogság hormon, azaz dopamin szintje az egekbe szökött, közölte a tanulmány. Doktor Frasnelli ebből arra következtetett, hogy a szülés által felmerülő hormonális változások az agy rendszerét is megváltoztatják. Az viszont kérdéses maradt, hogy az apukákra és a nem-apukákra is így hat-e a kisbabák illata, mivel a kutatásban nem vettek részt férfiak. Ez lehet a következő lépés, de amíg rájövünk, szagolgassunk kisbabákat!

VJM.hu/news.com.au 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr615550673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása