A partizás közösségi élmény, amely fontos része az ifjúsági kultúrának – többek között erről is beszélt lapunknak Hegedűs Attila, a Bulisegély Szolgálat koordinátora.  

 

 A Bulisegély munkatársai szeretnek bulizni?
– Persze, a múlt hétvégén jöttem vissza SUN fesztiválról, s oda nem dolgozni mentem. Gimnazista voltam, amikor elkezdtem hasonló munkát végezni, aztán egyetemistaként rájöttem, hogy a bulizás mellett segíteni is szeretnék azokon, akik rászorulnak.

– Fontos, hogy a segítőknek legyen saját élményük?
– Igen, de ennél fontosabb, hogy profik legyenek, hogy úgy tudjanak beszélgetni, hogy abból a kliensek tényleg kapjanak valamit. Az országban mi vagyunk a legrégebbi olyan szervezet, ahol csak olyanok dolgoznak, akiknek ez a hivatásuk – azaz szociális munkások, pszichológusok, orvosok.

– Nem elég a tapasztalat?
– Ez a terület hónapról hónapra változik, új szerek bukkannak fel, klasszikusok tűnnek el, ezt a legjobban amúgy a klienseink tudják, meg persze azok, akik velük napi szinten együtt dolgoznak. Tehát mindenképpen fontos ez a tapasztalat, de ezen túl ehhez a munkához is szükséges szakmai tudás, hogy valódi segítséget tudjunk adni.

– Gyakorta hallani olyan védekezést, hogy minden ilyen probléma megelőzhető lenne, ha a rendőrség keményebben lépne fel.
– Ez butaság, sőt kifejezetten kontraproduktív. Tönkreteszi a szórakozóhelyeket, amik a mi szemléletünkben kulturális intézmények. A problémás szerhasználók még rejtőzködőbbek lesznek, félő, hogy egy ilyen bizalmatlan légkörben már csak akkor kerülnek a látóterünkbe, ha tényleg nagy a baj. A partizás az ifjúsági kultúra része, és úgy tűnik, stabilan megőrzi azt a szerepét, hogy feszültségforrás maradjon a különböző generációk között.

– Az INDIT Bulisegély és a Drogprevenciós Munkacsoport aktívan részt vett a Party-Busz-projektben. Sikertörténetről beszélünk?
– Szerintem mindenképpen. Az, hogy a közönség jól fogadta, az egy dolog – egy másik meg az, hogy tényleg létrejött egy városi összefogás azok között a partnerek között, akik a leginkább képesek voltak tenni valamit a város biztonságosabb éjszakai életéért.

Tíz éve a Bulisegélynél

HEGEDŰS ATTILA 1979-ben született Budapesten, s itt is élt egészen tizennyolc éves koráig. Az érettségi után került a Pécsi Tudományegyetemre, a Bölcsészettudományi Karra – pszichológia szakon 2005-ben, kommunikáción két évvel később végzett. Évek óta dolgozik az INDIT Közalapítvány Baranya Megyei Drogambulanciáján, a Bulisegélynek 2003 óta munkatársa, négy éve a szolgáltatás koordinátora. 

 Fülöp Zoltán - Dunántúli Napló 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr795450050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása