Nem titok, hogy az alkoholizmus számos betegséget okoz: a rák, a szív-érrendszeri megbetegedések, a májbetegségek és a depresszió mellett a mértéktelen ivás idővel izomtömegvesztéshez vezet. 

 

A korábbi kutatások azt mutatták, hogy ezt a leépülés főleg az izomfehérje termelés vagy szintézis csökkenése okozza, hasonlóan az öregedéshez. Az alkoholizmus a korai öregedést is elősegíti.


Az American Journal of Physiology - Regulatory, Integrative, and Comparative Physiology szakfolyóiratban megjelent legújabb kutatásukban a Pennsylvaniai Állami Egyetem orvosi karának kutatói Charles H. Lang vezetésével összehasonlították, hogyan befolyásolja a túlzott alkoholfogyasztás az izomtömeget fiatal felnőtt és idős patkányokban. Kimutatták, hogy az öregedés együttműködő hatást gyakorol az ivással, ami jelentősen nagyobb mértékű izomvesztést eredményez. 

60 felett egy pohárral se?
Az eredmények azt mutatták, hogy bár az összes alkohollal táplált patkány testtömege alacsonyabb volt, mint a hagyományos étrenden élőké, az idősebb alkohollal táplált állatok jelentősen, körülbelül 17 százalékkal kevesebbet nyomtak, mint az alkoholt nem fogyasztó idősebb patkányok. Az összesített adatokból az derült ki, hogy az öregedés és az alkoholfogyasztás hatásai összeadódnak, így a legnagyobb mértékű izomtömeg-vesztést az idős, alkohollal táplált állatokban tapasztalták. 

A kutatás azt az elméletet támasztja alá, mely szerint a krónikus alkoholizmus a korai öregedés egy formáját okozza, mely során az öregedéssel természetesen együtt járó izomvesztést az alkohol felgyorsítja. Az eredmények arra is rávilágítanak, milyen veszélyekkel jár a mértéktelen alkoholfogyasztás az idősebb felnőtt emberek számára.

 Házipatika 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr525445739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása