Az agy a függőséghez hasonló jelenséget mutat a nagy glikémiás indexű élelmiszerekre - írja a Boston Children’s Hospital kutatóira hivatkozva a Független.hu

 

Dr. Ludwig és munkatársai nagy glikémiás indexű élelmiszerek (ilyen például a fehér kenyér, fehér rizs, a fánk, a corn flakes, paszternák, a krumpli, a cukor) fogyasztása nyomán mérték a vércukorszintet és az éhségérzetet, miközben fMri-vel – funkcionális mágneses rezonanciás készülékkel figyelték az agy működését. Az étkezés után négy órán át tartották szemmel az agyi aktivitást, ez az időszak a meghatározó a következő étkezésnél az éhségérzetünkre.

12 elhízott vagy túlsúlyos ember vett részt a vizsgálatban. Kétféle, tejjel készült édes italt kaptak: ugyanannyi kalóriájú volt mind a kettő, ugyanolyan ízű és édességű. Csak az egyik nagy glikémiás indexű, a másik alacsony glikémiás indexű szénhidrátot tartalmazott.

A nagy glikémiás indexű ital után a kísérlet résztvevőinél bekövetkezett a kezdeti hirtelen vércukorszint-emelkedés, amit négy óra múlva meredek esés követett. A vércukorszintben bekövetkezett esést erős éhségérzet kísérte, egyúttal intenzív aktivitás a a függő viselkedésért felelős agyterületben – olvasható a fuggetlen.hu-n. 

Medicaonline 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr355428667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása