A dohányzás teljes közterületi tiltásáért indulhat népszavazási kezdeményezés, mert az Országos Választási Bizottság (OVB) keddi budapesti ülésén hitelesítette az erre vonatkozó kérdést.  

 

A testület egyhangúan szavazott arról, hogy az aláírásgyűjtés megkezdésének szabad utat ad. A magánszemély által kezdeményezett, az OVB szerint teljesen „egyértelmű” kérdés így szól: Egyetért-e Ön azzal, hogy közterületen tilos legyen dohányozni? Ha az OVB mostani, egyhangúlag meghozott határozatával szemben nem érkezik jogorvoslati kérelem, akkor a kezdeményezésben elindulhat az aláírások gyűjtése. Kétszázezer érvényes támogató aláírásra van szükség ahhoz, hogy a kezdeményezésről – az Országgyűlés számára kötelező erejű – népszavazást lehessen tartani. Jogszabályok jelenleg is tiltják a közterületi dohányzást meghatározott helyeken, így például tilos játszótereken, illetve azok ötméteres környezetében, valamint a fővárosban a BKV megállóiban rágyújtani.

A testület három népi kezdeményezést is hitelesített, az egyik azt célozza, hogy Magyarországon a jövőben ne létesülhessen új atomreaktor. A másik, az OVB által egyhangúlag támogatott népi kezdeményezés pedig az alkotmány módosítására irányul, arra, hogy „az alaptörvény tegye lehetővé az alaptörvény népszavazással történő módosítását”. A harmadik hitelesített népi kezdeményezés lényegében az eutanázia lehetőségét teremtené meg orvosi részvétellel. A kérdés úgy szól:˜ „Egyetért-e Ön azzal, hogy a gyógyíthatatlan, halálos betegségben szenvedő felnőtt korúak orvosi segítséggel vethessenek véget az életüknek?” A népi kezdeményezésekhez ötvenezer érvényes aláírás kell; ez azonban csak napirendre vételre kötelezi a parlamentet, a kérdésnek megfelelő döntésre már nem.

Jó másfél éve tilos
A nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorításának értelmében 2012. január 1-jétől tilos a dohányzás közforgalmú intézményekben – így a szórakozó- és vendéglátóhelyeken, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres környezetében. A helyi önkormányzatok további közterületeken is megtilthatják a dohányzást. A tiltás három hónapos türelmi időt követően lépett életbe. 

A testület asztalára került több – időközben visszavont – népszavazási kezdeményezés is. Ezek többsége arra irányult, hogy a magyar vagy a Magyarországra látogató hazug politikusokat, köztük a „földönkívüli lényeket át kell operálni eunuchhá”. Az OVB tudomásul vette a kezdeményezések visszavonását.

A testület korábbi ülésén – a hasonló kérdésekkel kapcsolatban – többen is arról beszéltek, lépéseket kívánnak tenni a jogalkotó felé annak érdekében, hogy ne kelljen minden eléjük kerülő kezdeményezést érdemben elbírálniuk.

Kisvárosnyi ember hal meg a dohányzás miatt

Mint ismert, Magyarországon évente egy kisvárosnyi ember veszti életét a dohányzás miatt kialakuló betegségekben. 2010-ben 20 470 ember halt meg Magyarországon dohányzás következtében, ami az összes halálozás egyhatodát (16 százalék) tette ki. Férfiak esetében az összes halálozás közel negyede (23 százalék), nőknél a tizede (9 százalék) volt a dohányzás következménye. 

MTI 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr265388704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása