Addiktológiai szempontból teljes nonszensz a trafikrendszer, közölte megkeresésünkre dr. Petke Zsolt addiktológus. A szakember szerint nem arról van szó, hogy nincs olyan tanulmány, ami szerint a hozzáférési lehetőségek szűkítésének van prevenciós hatása. Pont ellenkezőleg: nemzetközileg elfogadott nézet az addiktológia világában, hogy az ilyen lépések általában megnövelik más, könnyebben hozzáférhető szerek forgalmát.

Csak csábítóbb lesz

„Terápiás szempontból az elzárt, tiltott szer csábítóbb lesz, ezt láttuk az amerikai alkoholtilalom idején is” – mondta telefonon a fekvő-, járó- és rehabilitációs intézményekben dolgozó orvos. Petke  nem ismer olyan kutatást, ami a dohányzással kapcsolatban ugyanezt kutatta volna, de szerinte könnyű párhuzamot találni a Svédországban alkoholvásárlási megszorításokkal. „Csak néhány közértben lehet venni, az emberek hetente egyszer televásárolják a csomagtartót, és a következő bevásárlásig el is fogyasztják az összes italt” – foglalta össze a magyarországi dohányzási szokások lehetséges jövőképét a szakember. 

Petke szerint ugyanis könnyen elképzelhető, hogy az emberek előre bespájzolnak cigarettából még azelőtt, hogy kizárólag trafikokban vehetnék meg azt. Az olyan településeken, ahol egyetlen trafikkoncessziót sem adtak ki, a szakember szerint az emberek a cigaretta helyett a következő legkönnyebben elérhető szer felé fordulnak majd. „Trafik nem lesz, de a kocsmát nem zárják be. A nyerőgépezésnél is láttuk már ezt a mintát.”

A függőség csak komplex módszerekkel gyógyítható

A Nyíró Gyula Kórház Addiktológiai osztályának osztályvezető-helyetteseként is dolgozó szakember szerint addiktológiai szempontból a függőség nem gyógyítható, hanem az egyik szenvedély egy másikkal helyettesíthető. „Prevenció szempontjából kifejezetten káros, hogy a trafikban olyan termékeket is lehet majd kapni, ami gyerekek és fiatalok szempontjából is érdekes” – utalt a szakember arra, hogy a törvény szerint a trafikok fagylaltot is árusíthatnak.

Arra a kérdésre, hogy szerinte mi kellene a dohányzás csökkentéséhez, az addiktológus szerint csak a kisiskolás korban megkezdett, jól végzett prevenció lehet a jó válasz. „De itt ne arra gondoljunk, hogy rendőrök bemennek az iskolába, és elmondják a gyerekeknek, miért rossz és gonosz a kábítószer, az alkohol vagy a cigaretta. Az emberek közti helyes kommunikációra és kríziskezelésre kellene helyezni a hangsúlyt, hogy a következő generációnak legyen válasza a problémákra azon túl, mint hogy iszik egy pohárral vagy rágyújt egy cigire.”

A törvény elméletileg a fiatalokat védi

 

Ön is spájzol majd, ha csak trafikban lehet cigit venni?

 

Különösen érdekes ez annak fényében, hogy a köznyelvben csak trafiktörvényként emlegetett rendelkezést eredetileg úgy hívják: 2012. évi CXXXIV. törvény a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről. A törvény előszavában megfogalmazottak szerint az Országgyűlés elsősorban azért kívánta szabályozni a dohánytermékek kiskereskedelmét, hogy „Magyarországon minél kevesebb fiatalkorú dohányozzon, mely kiemelt közegészségügyi cél eléréséhez az első lépés a dohánytermékek széleskörű kiskereskedelmi beszerezhetőségének, illetve a dohánytermékek megjelenésének korlátok közé szorítása”.

Ráadásul mindez „annak érdekében, hogy a dohányzásnak a fiatalkorúak körében történő visszaszorításával közép- és hosszútávon az egész magyar társadalom közegészségügyi állapota is jelentős mértékben javuljon”, illetve „hogy a fiatalkorúak fokozottabb védelmét hívatott cél eléréséhez szükséges lépéseket az állam a leghatékonyabban végre tudja hajtani”.

Petke ennek ellenére nem tudott arról, hogy a kormány részéről bármilyen megkeresés is érkezett volna a magyar addiktológusokhoz. Azzal kapcsolatban, hogy milyen módszerrel lehet mérni a törvény hatékonyságát, a szakember elmondta, hogy az ilyesmit csak hosszú távon lehet igazán mérni, de a megnövekedett alkoholfogyasztás kimutatására az alkohol okozta megbetegedések miatti halálozások éves számából lehet következtetni. 

Index - Kolbert András 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr715314370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása