Nagyobb valószínűséggel feledékenyek és esnek el az idősebb alkoholfogyasztók

 

Az alkohol sokkal nagyobb hatást gyakorol a 65 éven felüli alkoholfogyasztókra, mint a kamaszokra. A nyugdíjasok ugyanis nagyobb valószínűséggel esnek el, szenvednek balesetet, vagy felejtik el bevenni gyógyszereiket - derítette ki egy kutatás.

 

Az Alcoholism: Clinical and Experimental Research szaklapban megjelent kutatás szerint a nagy mennyiségű alkoholt fogyasztó nyugdíjasok nagyobb valószínűséggel esnek el, szenvednek balesetet, vagy felejtik el bevenni gyógyszereiket. A texasi Baylor Egyetem kutatói Dr. Douglas Matthews vezetésével kísérleti patkányokon vizsgálták az alkohol hatásait. Eredményeik azt mutatták, hogy az idősebb állatok sokkal nagyobb valószínűséggel szenvednek az ivás káros hatásaitól, mint a fiatalabbak.

"A kísérletekben felnőtt és idős patkányokat használtunk. Eredményeink az etanol által kiváltott ataxia (a koordináció hiánya) drámai mértékű növekedését mutatták az idősebb patkányokban. Ez alapján könnyű következtetni emberek esetében az esések, balesetek és a gyógyszerbevétel elfelejtésének megnövekedett esélyére" - állítja Matthews.

Rosszabbul hat az alkohol az öregekre

Az eredmények különösen aktuálisak, amikor Nagy-Britanniában és más országokban is súlyos problémát jelent a túlzott alkoholfogyasztás. A University College London nemrég készült kutatása azt mutatta, hogy a felnőttek többsége önmagát is becsapja azzal, hogy mértéktartó alkoholfogyasztónak tartja önmagát, miközben valójában "nagyivó". A kutatás során összevetették az emberek által bevallottan vásárolt alkohol mennyiségét a boltokban tényelegesen megvásárolt mennyiséggel, és kiderült, hogy ez alapján az eladások 40 százalékát senki sem vállalja fel. A kutatást végző szakemberek becslése szerint a brit felnőttek körülbelül felének alkoholfogyasztási szokásai megfelelnek a rohamszerű ivás/"vedelés" fogalmának. Ennek ellenére a nők 13, és a férfiak csupán 22 százaléka vallja be, hogy ebbe a kategóriába tartozik.

A Drink Aware brit jótékonysági szervezet szerint a rohamszerű ivás definíciója a következő: a javasolt napi alkoholmennyiség legalább kétszeresének fogyasztása a hét legtöbb napján.

Házipatika

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr715246823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása