Az új nemzeti drogstratégia középpontjában a drogok nélküli életmodell megerősítése áll.

Társadalmi és szakmai egyeztetés alatt van a készülő új nemzeti drogstratégia, amelynek szakmai-tartalmi elemei alapvetően nem változnak a 2009-ben elfogadott stratégiához képest, viszont a hangsúlyok és prioritások megváltoznak benne - közölte Téglásy Kristóf, az Emberi Erőforrások Minisztériuma ifjúságügyi főosztályának vezetője csütörtökön Dunaújvárosban. 

A Magyarországi Református Egyház fenntartásában működő Újváros Drogambulancia Új drogok, új kihívások címmel rendezett konferenciájára a szervezők Simicskó István sportért felelős államtitkárt hívták meg, helyette ismertette a tervezetet a főosztályvezető.

Téglásy Kristóf elmondta: drogstratégiát még nem előzött meg olyan méretű társadalmi egyeztetés Magyarországon, mint a most készülőt. Hangsúlyozta, hogy annak középpontjában a drogok nélküli életmodell megerősítése áll. A stratégia az egészséget alapértékként közvetítő közösségerősítő szemléletmódot támogatja, míg az ellátásban felépülés központú megközelítést alkalmaz, és kiemelt szerepet kap benne a reintegráció. Mindezek elérésében lényegesen nagyobb szerepet szán a családoknak, helyi közösségeknek - tette hozzá.

A jelenleg droghelyzetről elmondta: nő az illegális szert egyszer kipróbálók és a kannabiszt fogyasztók száma, az amfetamint használóké komoly emelkedést mutat. Rendkívül veszélyesnek nevezte, hogy a drogokat kipróbálók életkora lejjebb tolódott: 12-13 éves gyerekek is érintettek már. Összességében Magyarország drogérintettsége közepes.

Cserháti Péter egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár a szenvedélybetegek ellátása kapcsán kiemelte, hogy súlyos szakemberhiány van mind pszichiátriai, mind addiktológia szakokon. Emlékeztetett arra, hogy 2007-ben e két területen volt a legnagyobb ágyszámleépítés. Sok az új krónikus ágy azóta, de nem e két szakon - tette hozzá. Ezért az egészségügyi szakállamtitkárság  nagy hangsúlyt fektetett az addiktológiai osztályok számának növelésére, így elérték, hogy további aktív addiktológiai kapacitások jöttek létre és minden ellátási nagytérségben elérhető ilyen ellátás. 

MTI

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr235243810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása