Hazánkban az alkoholbetegek száma a legóvatosabb becslés szerint is nyolcszázezer fő felett van – olvashatjuk az alkoholbeteg.hu weboldalon. De egyes szakemberek megkockáztatják, hogy a valós számadat elérheti akár a másfél milliót is. Az alkoholista a legtöbb esetben nem egyedül szenved, így az alkoholizmussal közvetett módon küzdők arányát még nehezebb meghatározni. Bizonyára nem túlzás, ha azt állítjuk: Magyarországon valamilyen mértékben szinte minden család érintett.

 Közös a cél: megszabadulni a szenvedélybetegségtől

Körben ülnek. A pécsi Bázis Addiktológiai Szolgálat csoportfoglalkozásán beszélgetnek. Egyikük éppen arról mesél, hogy milyen kihívásokat teremt számára az élet. Látszólag minden jól ment, mindaddig amíg a városi gyermeknapon az egyik ismerőse üdítővel nem kínálta.

– Csak mikor belekortyoltam, akkor vettem észre, hogy sör van a flakonban – emlékszik. – Hamar eluralkodtak rajtam a régi érzések, indulatok, jöttek a már jól ismert gondolatok. Hogy megelőzzem a bajt, inkább gyorsan hazamentem. Tiszta akarok maradni!

A program igénybevételének nem feltétele a szermentesség, de a tisztaság, az absztinencia elérése és megtartása minden résztvevő számára a legfontosabb célt jelenti. Ennek elérésében segítik őket a szervezet munkatársai. Pécsen a Reménység Alapítvány intézményei közül a Bázis Addiktológiai Szolgálat immáron két intézménnyel – közösségi és nappali ellátással is – működik.

Gyermekeknek, időskorúaknak is segítenek

A Reménység Alapítvány 1997 óta nevelőszülői hálózatot tart fenn, nevelőszülői, nevelői, gondozói felkészítést, családgondozást vállal. Az alapítvány ezen kívül több intézmény működtetésében részt vesz. 2010-től Pécsen, valamint Siófokon egy-egy családi napközit, 2011 februárjától széthullott családok számára krízisotthont tartanak fenn. 2012-ben időskorúak bentlakásos intézményét nyitották meg. A szervezet 2008-ban indította szenvedélybetegeknek szóló rehabilitációs közösségi ellátását Pécsen Bázis Addiktológiai Szolgálat elnevezéssel, ami 2012 februárjában egy nappali ellátással bővült a Bázis Ház révén. 2010 tavasza óta működik Nágocson a Reménység Ház, a szenvedélybetegek rehabilitációs intézménye.

– Munkánkkal egy, az induláskor még Pécsett majdnem lefedetlen területet kívántunk elérni – tájékoztat Horváth Tibor, a szolgálat szakmai vezetője. – Sajnos még ma sem kap elég nyilvánosságot az alkoholbetegség és általában a szenvedélybetegségek. Pedig utóbbiak köre szinte folyamatosan bővül, egyre szélesebb körre kiterjedő probléma a játékszenvedély, a társfüggőség is.

A Bázis Addiktológiai Szolgálathoz leginkább más intézmények és szakemberek ajánlásával kerülnek a kliensek. Rehabilitációs célú szolgáltatásaiknál elsődleges szempont az, hogy a szenvedélybetegségtől való megszabadulás során az érintettek szociális és társadalmi helyzete ne romoljon tovább.

– Tapasztalataink szerint nagyon sok kliens esetében a kezelésnek az addiktológiai tanácsadás ún. „ambuláns” formája a legmegfelelőbb és leghatékonyabb módszere – magyarázza a vezető –, mert sokan a hosszabb idejű bentlakásos intézményi gyógyítást életkörülményeik (kiskorú gyermek, munka, beteg hozzátartozó) miatt nem tudják vállalni, vagy egyébként sem indokolt számukra ez a kezelési forma.

– Célszerűnek tartottuk emiatt a terápiás kezelőintézmények módszereit egyéni és csoportos konzultációs szinten megvalósítani modellkísérleti jelleggel – folytatja Benyes Rita, a Bázis Ház intézményvezetője. – A modelljelleg egyik alappillére, hogy munkatársaink saját élményű és terápiás intézményben szerzett munkatapasztalatokkal is rendelkeznek.

A jelentkező az állapotfelmérését követően egy mentort kap, aki a Bázis programon kíséri végig. A folyamat hetente, másfél órás egyéni konzultációkkal kezdődik, amit idővel csoportfoglalkozások egészítenek ki.

– Nappali intézményünk megnyitásával szakmai munkánk még intenzívebbé válhatott – magyarázza Benyes Rita. – Klienseink akár naponta igénybe vehetik szolgáltatásainkat: egyéni tanácsadást, csoportfoglalkozást, vagy más programon való részvételt választhatnak. Foglalkozásaink között megtalálható: a visszaesés-megelőzés csoport, a változás-, a filmes, a női csoport, a fiatalok köre, és a hozzátartozói csoport is.

K. Sz.
Fotó: Mihály László 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr565163477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása