A férfiak hajlamosabbak arra, hogy eltitkolják gondjaikat, mert neveltetésüknél fogva feladatuknak, küldetésüknek gondolják az erőt, a depressziót pedig a gyengeség jelének tartják. 



Pedig a depresszió nem gyengeség, hanem betegség, amit az idegrendszer biológiai változása okoz.

A major depresszió klasszikus tüneteiről már volt szó, azonban a férfiak depressziója más. Férfiak közt gyakran a környezetre irányuló agresszív viselkedés, türelmetlenség a betegség vezető tünete. Nagyon gyakoriak az öngyógyítási próbálkozások, mint pl. az alkohol. A legtöbb férfit nehéz rávenni arra, hogy orvoshoz forduljon lelki betegségével. Míg a nők vállalják érzelmeiket, a férfiak gyakran inkább a környezetükön vezetik le problémáikat.
Klasszikus férfidepresszió-tünetek:

• Ingerlékenység, türelmetlenség
• Verbális, vagy akár fizikális agresszivitás
• Csökkent önkontroll, dühkitörések
• Szokatlan magatartás, alacsony önértékelés
• Mértéktelenség, mely több területen megnyilvánulhat. Pl. alkohol, kábítószer, munka vagy sport. Ezek mindig menekülés jellegűek.
• Szembekerülés a törvénnyel.

Férfiak esetén a depresszió gyakori következménye az alkoholfüggőség (esetenként drog), mely veszélyes és nehezen kezelhető szövődménye egy egyszerűen kezelhető alapbetegségnek. Ráadásul ezek a „megoldások” csupán néhány órára csökkentik a szorongást, a betegséget meggyógyítani nem fogják, sőt akár ronthatnak is a depressziós tüneteken. Ráadásul egészségkárosító hatásuk sokszor visszafordíthatatlan. 

Nem csupán az alkohol lehet menekülési eszköz. Sokan menekülnek sportba (ezek általában veszélyes, extrém sportok, a veszélyhelyzet által termelt adrenalin működik ilyenkor kábítószerként), szerencsejátékokba, a számítógép képernyői mögé. Ezek az úgynevezett viselkedési addikciók.

Az öngyilkossági statisztikákat megnézve is azt tapasztaljuk, hogy bizony a férfiak nagyobb veszélyben vannak, az öngyilkosságnak általában agresszívebb, biztosabb módját választják, a halállal végződő öngyilkosságok terén vezetésük vitathatatlan, az esetek 2/3-a, más kutatások szerint 3/4-e férfi.

Ha Ön magára, vagy hozzátartozójára ismert, ne habozzon pszichiáterhez fordulni, hiszen van segítség. A pszichiáter szükség esetén addiktológus bevonásával folytatja a kezelést. Gyógyszer és pszichoterápia együttesen szükséges, egyik jelentőségét sem szabad sem túl-, sem alulbecsülni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr465163241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása