Stratégiai javaslatokat fogalmazott meg a Magyar Pszichiátriai Társaság a pszichiátriai ellátást és a pszichiátria jövőjét illetően – adta hírül az MTI.  

 

A társaság az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában elöljáróban megállapította, hogy a magyarországi pszichiátriai ellátás mind személyi, mind tárgyi feltételeiben jelentősen elmarad a hasonló fejlettségű országokétól.

Mint írták, a pszichiátria fejlődése szükségessé teszi a pszichiátriai gondozók egyre hangsúlyosabbá tételét, azonban ez a forma jelenleg súlyos humánerőforrás- és finanszírozási nehézségekkel küzd. Az ambuláns ellátásban fontos szerepe lehet a közösségi pszichiátriának, azonban jelenleg ennek csak a szociális oldala működik, az egészségügyi oldal hiányzik, elsősorban forráshiány és a jogi szabályozás hiánya miatt. Úgy látják, az egészségügyi és a szociális ágazat szakmai konszenzuson alapuló együttműködése elengedhetetlen a közösségi pszichiátriai megvalósításában, és meg kell teremteni ezen a területen a jogi kereteket és a finanszírozási alapokat.

Kiemelték, hogy a pszichiátriai gondozói intézmények biztonságos működéséhez és "megerősítéséhez" elengedhetetlenül szükséges a személyi és az anyagi feltételek biztosítása. A társaság szerint indokolt, hogy a gondozókhoz lehetőleg közvetlenül kapcsolódjon nappali kórház, és a pszichiátriai betegek ellátásában meg kell találni a magánszolgáltatók helyét. Kitértek arra, hogy az ellátórendszer további sérüléseinek megelőzése érdekében jelenleg működő pszichiátriai intézeteket a szakma vezető testületeivel való előzetes konzultáció és hatástanulmányok nélkül nem szabad megszüntetni, valamint a megszüntetendők helyett megfelelő színvonalú szolgáltatást kell létrehozni. Hozzátették, a progresszív ellátás rendszerében sürgősen létre kell hozni azokat a hiánypótló szolgáltatásokat (high-security, szexuálmedicina, pszichiátriai belosztály, pszichoonkológia), amelyek a rendszerből évtizedek óta hiányoznak, és meg kell találni ezen szolgáltatások megfelelő helyét és szükséges számát a magyar egészségügyben. Felmerülhetnek olyan specifikus szolgáltatások, amelyekből országosan legfeljebb egy, sőt olyanok is, amely esetében országon kívüli centrumban is érdemes gondolkodni.

A Magyar Pszichiátriai Társaság szerint adottak a feltételek ahhoz, hogy a Nyírő Gyula Kórházban megkezdje működését az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI), és támogatják a Norvég Alap által biztosított lelki egészségközpontok (lek) létesítését, amelyeknek részben az elsődleges, kisebb részben a másodlagos prevencióban lesz helyük. Ezeket a központokat klinikai szakpszichológusoknak kell vezetniük - olvasható a társaság állásfoglalásában. 

medicalonline 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr95178591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása