A túladagolások magas számát akarják csökkenteni az ellenőrzött fogyasztói szobákkal

 

A norvég egészségügyi miniszter, Jonas Gahr Store bejelentette, hogy hamarosan olyan helyiségeket fognak kialakítani, ahol a heroinfogyasztók ellenőrzött körülmények között szívhatnak heroint. Osloban eddig is volt egy drogfogyasztói szoba, ahol a fogyasztók injektálhatják a szert. A miniszter szerint azonban a fertőzések és túladagolások veszélye indokolttá teszi, hogy a fogyasztók körében az injektálásról a szívásra való áttérést segítsék elő azoknál, akik nem hajlandóak feladni a drogfogyasztást. A heroin inhalálása (fóliázás) ugyanis a túladagolás és fertőzés kockázatát minimálisra csökkenti. Egyes nyugat-európai országokban, ahol hasonló létesítményeket már évtizedek óta kialakítottak, a heroin injektálását nagyrészt felváltotta az inhalálás.

Norvégiában a helyi drogmonitorozó intézet (SIRUS) jelentése szerint 10 ezer heroininjektáló él, akik közül 2011-ben 294-en haltak meg túladagolásban. Eközben ugyanebben az évben 170-en haltak meg autóbalesetekben az egész országban. A herointúladagolás így a fiatalok körében az egyik elsőszámú halálok. “A túladagolások száma túl magas, úgy is mondhatnám, szégyenletes magas Norvégia számára,” jelentette ki a miniszter. “Ez azt jelenti, hogy fontos, milyen módon fogyasztják az emberek a drogokat, hogy elkerüljék a túladagolást. Véleményem szerint engedélyeznünk kell nekik a heroin elszívását, az injektálás sokka veszélyesebb.”

Sárosi Péter 

Drogriporter

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr955161755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása