Egy új ausztrál kutatás eredménye a skizofrénia és az immunrendszer egyes szegmenseinek működése közötti kapcsolat újabb bizonyítékával szolgált, mivel kimutatta, hogy a skizofrénia által érintett agyterületen, a betegek 40%-ánál fokozott inflammáció tapasztalható.  

 

„Az hogy a betegek mintegy felénél a dorsolateralis prefrontalis cortex régióban gyulladás észlelhető, növeli a lehetőségét annak, hogy az inflammáció a betegség egyik alapvető oka lehet. Skizofréniában az agy említett területe valóban krízisben van, és a mért immunmarkerek típusából egyértelműen látszik, hogy az agy szinte segítségért kiált.” – állítja a tanulmány szerzője, Dr. Cyndi Shannon Weickert, a Neuroscience Research Australia professzora.

A kutatók új genetikai eszközök segítségével a dorsolateralis prefontalis cortex régióból nyert szövetminták alapján, 37 skizofrén beteg és 37 egészséges kontroll személynél vizsgálták az agyszövet immunaktivitását.

Ezt követően SOLiD Következő Generációs Szekvenálást használtak a génexpressziós változások nyomon követéséhez, különösen az immunfunkciókban érintett géneket esetében.

Az immunválaszt, beleértve a microglia aktivációt vezérlő pro-inflammatorikus citokinek emelkedett szintjét a skizofrén betegek 40%-ánál detektálták.

„A legtöbb jelenlegi kutatás a korai infekciók és a skizofrénia incidenciájának összefüggésére fókuszál, míg a korábbiaktól eltérően, mi közvetlenül megmértük a skizofrénia által érintett agyterület immunaktivitását. Az immunrendszer túlműködése az agyban azt jelenti, hogy a jövőben a skizofrénia terápiáját jelentheti  az immunszuppresszió alkalmazása. 

DRportál 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr335144065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása