Az Otagoi Egyetem munkatársainak új tanulmánya szerint az öngyilkossággal foglalkozó internetes oldalak terén komoly lépésekre lenne szükség.

 

Sunny Collings professzor vezette az új- zélandi és egyéb nemzetközi, öngyilkossággal foglalkozó lapok vizsgálatát. Ebben az oldalak tartalmát és minőségét vizsgálták és hasonlították össze. Collings professzor elmondta, hogy még nem egyértelmű az öngyilkossági hajlam és az internet összefüggése, valamint az, hogy hogyan lehetne megelőzni az öngyilkossági hajlam kialakulását az internet segítségével.

A kutatásban az AltaVista, az MSN, a Google és a Yahoo keresőjének segítségével olyan oldalakat kutattak, amik az öngyilkossággal foglalkoznak. Az összesen 2160 keresési eredmény közül 72 szerepelt legalább egy kereső első helyén. A leggyakoribbak az öngyilkosságot pártoló, vagy azzal szemben megengedő hozzáállású honlapok voltak, a vizsgáltak 33%- a. A Google keresés során a 10 leggyakrabban előkerülő honlap közül négy pártolta az öngyilkosságot, míg egyetlen oldal volt csupán, ami inkább lelki segítséget nyújtott volna. Az első 10 találat között nem mellesleg egyetlen új- zélandi sem szerepelt.

Collings professzor szerint a legnagyobb baj az, hogy míg az öngyilkossághoz „tippeket” adó honlapok az első helyen szerepeltek minden keresési esetben, addig a segítséget nyújtó oldalak hátrébb szorultak a felsorolásban. A kutatásból még az is kiderült, hogy a seítséget nyújtó lapok között nem szerepeltek egyéb alternatívák, vagy hivatkozások, és a minőségük is igen gyenge volt. Valamint egyáltalán nem találtak olyan oldalt, ami az idősebb korosztály körében öngyilkosságot fontolgató embereken segített volna, pedig az idősebb korosztályban is igen magas az öngyilkosságot fontolgatók száma. A professzor szerint a keresők tudatos kontrollja jelenthetne részleges megoldást.

semmelweisfigyelo

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr425144186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása