Az University of California kutatói megállapították, hogy a skizofrén betegeknél a neurális feldolgozási folyamat zavara folytán az egyszerű hallható hangok az agy számos régióján keresztül diszfunkcionális információk kaszkádjává fejlődhetnek.

 

A kutatást vezető Dr. Gregory Light és munkatársai EEG használatával 410 skizofrén és 247 pszichésen egészséges résztvevőn tanulmányozta az agyműködés dinamikáját. Az eltérési negativitást (mismatch negativity, MMN) és a P3a eseményfüggő potenciált egy új számítógépes képalkotó eljárással vizsgálták. Az egészséges résztvevőknél a hallható hangok változásai az agyi struktúrák komplex hálózatára kiterjedő,  specifikus EEG-mintázatot váltottak ki a másodperc tört része alatt.

A skizofrén betegeknél ez a folyamat zavart szenved: a mediális frontális lebeny specifikus területein csökkent aktivitás tapasztalható, amely gyorsan tovaterjed az agy más területeire, melyek az aktivációt és a figyelmet biztosítják. 

A beszéd tónusának apró változásai komplex információkat közvetítenek, beleértve a mondanivaló tartalmát és érzelmi töltetét. Ha a beteg agya nem optimálisan dolgozza fel a hallott információt, az értelmezésből kimaradnak az apró, de fontos szociális jelzések, és így a valódi jelentéstartalom. A beszéd apró változásaiból a betegek nem feltétlenül érzékelik a szarkazmust vagy a humort, ami a megfelelő szociális funkciók fő gátja lehet.

„A skizofrénia tünetei közt gyakori a hanghallucináció. A szenzoros információfeldolgozás korai zavarai azonban különféle abnormalitások konstellációjával társulnak, ami megmagyarázhatja a skizofrén klinikai tünetek kifejlődését  a hanghallucinációktól a kognitív diszfunkciókig, melyek érintik a koncentrációt, a tanulást és a memóriát. Ha valakinek az agya normál hallás ellenére nem képes hatékonyan detektálni a hallható hangok apró változásait, valószínűleg nem lesz képes automatikusan irányítania a figyelmét és gyorsan kódolni az információkat” – foglalta össze Dr. Light.

Az MMN és P3a agyi biomarkerek monitorozása skizofréniás betegeknél ígéretes lehet a nehezen megfogható agyi és molekuláris diszfunkciók feltárásában, segítséget nyújthat a diagnózishoz, a terápiás döntések meghozatalához, és a terápiák hatékonyságának nyomon követésében. Mindezeken túl, előre jelezhetik a súlyos mentális betegségek kialakulásának fokozott rizikóját, hiszen ezekben az esetekben a legvalószínűbb, hogy a korai intervenció kedvezően befolyásolhatja a kórlefolyást. 

DRportál

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr515143941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása