Először lépte át a 200-as létszámot a HIV-fertőzöttek és a 40-et az új AIDS-betegek száma.

 

Összesen 219 új HIV-fertőzöttet regisztráltak tavaly, ami több mint félszáz esettel haladja meg az előző évi adatot. Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) legfrissebb, a 2012-es adatokat összegző jelentése szerint folytatódott a tendencia: éves szinten tovább nőtt a fertőzöttek közül AIDS-ben megbetegedettek száma, az új esetek 50 százalékkal haladják meg a 2011-es adatot. Jó hír viszont, hogy kevesebb a halálos áldozatok száma: 9 fő. 

Az új fertőzöttek zöme, 146 fő homo-, illetve biszexuális volt, a heteroszexuálisok száma 23, az anonim szűrés miatt ismeretleneké pedig 48 volt. Egy fertőzött vérátömlesztéssel kapta el a vírust, egy pedig szülészeti szövődményként. Mint a korábbi években, úgy tavaly is az új HIV-fertőzöttek körülbelül 90 százaléka férfi volt, és zömük a 30-39 éves korosztályba tartozott. Igaz, tavaly a fiatalabbak a 20-29 évesek között is jelentős volt a fertőzés. 

Összesen 2334 fertőzöttet jelentettek 1985. óta, amióta regisztrálják az eseteket. A fertőzöttek közül a legtöbbet Budapesten jegyezték föl (1089), második helyen Pest megye, a harmadikon Fejér megye áll. De sok HIV-pozitív személyt tartanak nyilván Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron és Baranya megyékben is.

A 2012-ben 48 ember betegedett meg AIDS-ben, 45 férfi és 3 nő. Korábban az új AIDS-betegek száma évente 22-23 fő volt, de 2010. óta folyamatosan egyre nagyobb ez a szám. A tavalyi adat már 50 százalékkal több mint az előző évi, ami szintén csaknem 15 százalékkal haladta meg a korábbi évi számot.

Magyarországon egyébként a nyilvántartás bevezetése, 1986. óta összesen 703 AIDS beteget regisztráltak, akik közül 336 ember halt meg. 

Weborvos 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr815128414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása