„Nagyobb valószínűséggel mutatnak depressziós tüneteket azok az emberek, akik sok időt töltenek az internet előtt.” – derült ki egy felmérésből. Egyes felhasználók szociális hálózatépítő portálokon és chat-szobákban helyettesítik a társadalmi interakciókat. Az eredmények arra utalnak, hogy ez a fajta addiktív szörfözés súlyos hatással van a mentális egészségre. 

 

depresszió „Óriási szerepet játszik az internet a modern életben, de sötét oldala is van.” – mondta el Catriona Morrison, a kutatás vezetője, a Leedsi Egyetem munkatársa. Majd hozzátette, „Sokan számlák kifizetésére, levelezésre használják, de nem lehet ellenőrizni, ki mennyi időt tölt a számítógép előtt. Mennyi az az időmennyiség, ami már zavarja a napi tevékenységet.”

Ezek a függők általában a szexuális, online szerencsejáték és közösségi weboldalak előtt töltik el a legtöbb időt. Nagyobb gyakorisággal fordul elő depresszió az ő esetükben. „Kutatásaink kimutatták, hogy a túlzott internethasználat depresszióval jár, azonban nem tudjuk, melyik jön előbb, a függőség vagy a betegség. Egyértelmű, hogy az emberek egy kis részénél a túlzott böngészés depressziós tendenciák felé mutat.” – közölte Morrison.

Sok kérdést vetett fel a rengeteg tinédzserkori öngyilkosság a walesi Bridgendben. Milyen mértékben járulnak hozzá a szociális oldalak a depressziós gondolatokhoz? Milyen mértékben veszélyezteti ez a tinédzsereket?

„Megerősíti a felmérés azt a közvélekedést is, mely szerint a közösségi portálok felváltják a hagyományos társadalmi szerepeket, ez is összekapcsolható olyan pszichés zavarokkal, mint a depresszió vagy a függőség.” – jegyezte meg Morrinson, hozzátette továbbá, „át kell gondolni az internet szélesebb társadalmi hatásait, valamint meg kell állapítani egyértelműen, hogy milyen hatással van a mentális egészségre.”

A Leeds tanulmány által végzett felmérés kimutatta, hogy a fiatalok nagyobb valószínűséggel válnak internet függővé, mint a középkorúak, az átlag életkor 21 év.

Ez volt az első nagyszabású vizsgálat, amelyben az internet és a depresszió kapcsolatát vizsgálták. A kutatásban 1319, 16 és 51 év közötti személy vett részt. Közülük 1,2 százalék mondható internetfüggőnek. Az érték kevésnek tűnhet, azonban magasabb, mint a szerencsejáték függőség előfordulási aránya az Egyesült Királyságban. 

Medipress 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr165047773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2013.02.07. 09:08:24

Akkor a cím nem igaz. A második mondatban az "Egyes felhasználók.." ezen van a hangsúly. A kontrollált függők esetén sem jelenik meg nagyobb arányban a depresszió.. .
"a közösségi portálok felváltják a társadalmi szerepeket.. " pedig egy értelmetlen mondat!
süti beállítások módosítása