Megszűntek a fővárosban a detoxikálók, az alkoholmérgezéses betegeket januártól a sürgősségi osztályokon látják el. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye szerint azért, mert itt biztonságos, korszerű ellátást tudnak biztosítani. Lapunk utánajárt, Győrben hol józanodnak azok, akik annyit ittak, hogy orvosi segítségre van szükségük.

Zacher Gábor, a Péterfy Sándor Utcai Kórház toxikológiai osztályának vezetője szerint szükség volt a fővárosi változásokra: a detoxikálókban pszichiáterek látták el a súlyosan ittas embereket, holott a részegség etanolmérgezés, amelynek kezelése nem pszichiátriai, hanem sürgősségi feladat.

Dr. Tamás László, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgatója rámutatott: a budapesti változások elsősorban szervezési okok miatt történtek. „Tudni kell, hogy a detoxikálás minden mérgezett gyógyításáról szól. Gyakorlatilag két olyan hely szűnt meg, amely kijózanodóhelye volt a túl sok alkoholt fogyasztóknak is. Érdemes elválasztani Budapestet Magyarország többi részétől, hiszen a fővárosban komoly szervezési kérdés volt, hogy ne minden zúduljon a toxikológiai osztályokra” – magyarázta a főigazgató.

Kiderült, a probléma Győrben is fennáll, de márciusig biztosan nem változik semmi. Akkor lesz ugyanis hivatalos sürgősségi osztály Győrben, de még ez sem jelent lényeges változást dr. Tamás László szerint. „A súlyos, életveszélyes állapotban lévő mérgezetteket az intenzív osztályon látjuk el. Akiknek nincs szükségük gépi lélegeztetésre és teljes intenzív ellátásra, azokat az illetékes belgyógyászatra vagy gyerekosztályra utaljuk. Az alkoholos állapotú sérültek a baleseti állomásra kerülnek, ellátásuk után lehetőség szerint a baleseti állomáson figyeljük meg őket, amíg a tudatállapotuk nem rendeződik teljesen, és kijózanodnak éjszakára vagy reggelre. Ha pedig agresszív a beteg, akkor küldjük a pszichiátriára” – részletezi.

A sérült mérgezettek után azok maradtak, akiknek más bajuk nincsen, csak felöntöttek a garatra, és egy kijózanodó állomásra lenne szükségük. „Jelen pillanatban ezt az egészségügy a nyakába veszi, ami szerintem nem biztos, hogy a végleges megoldás lesz. Nem beteg emberek ezek, csak többet ittak a kelleténél. Valaki hazaballag és otthon kijózanodik, valakit az utcán összeszednek és behoznak a kórházba.

Ezek a betegek jelenleg a psziciátriai osztály úgynevezett detoxikáló részére kerülnek, ott figyeljük meg őket. Ezen a kijózanodó-állomáson nem történik detoxikálás, mert a beteg reggelre magától kiüríti az alkohol okozta méreganyagokat. A pszichiátria a Zrínyi utcai telephelyen működik, ez pedig hamarosan átköltözik a Vasvári Pál utcai központba. Ekkor valószínűleg minden ugyanígy marad, illetve a sürgősségi osztály elindulásával csupán logisztikai változásokra lehet számítani.

Pedig nagy terhet rónak a kórházra azok, akiknek semmi bajuk nincs, csak a kijózanodásukhoz kell asszisztálni. Ilyen pedig naponta előfordul, hétvégéken és ünnepnapokon még több részeget visznek be a kórházba. 2012-ben két kómát okozó mérgezés történt. Évente általában 15-en kerülnek emiatt belgyógyászatra vagy gyerekosztályra. Mivel az ittas állapotú emberek könnyebben lesérülnek, ezért ilyen eset akár 5-6 is előfordul egy nap.

Ebből 2-3 fő igényel általában osztályos vagy ambuláns megfigyelést, agresszivitás esetén heti 1-2-en kerülnek a pszichiátriára.

A főigazgató elmondása szerint az utóbbi 8-10 évben a tudatmódosító szerek által mérgezettek lettek többen, a részeg páciensek száma változatlanul magas. A 13–16 év körüliek száma pedig az elmúlt tíz évben jelentősen emelkedett nem csak Győrben, hanem Magyarországon mindenütt.

Zoljánszky Alexandra

Fotó: Marcali Gábor

Győrplusz

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr535016781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása