Bipoláris zavar esetén a beteg kedélyállapota a mániás és a depressziós szakaszok között ingadozik. Ezek az epizódok napokig, vagy akár hónapokig is eltarthatnak, és az öngyilkosság kockázata is magas. 

A depressziós fázisok megelőzésére gyakran írnak fel antidepresszánsokat, ezek azonban nem mindenkinél válnak be. Sokan a kezelés ellenére továbbra is tapasztalnak depressziós epizódokat, számos betegnek pedig több antidepresszánst is ki kell próbálnia, mire rátalál a számára megfelelő készítményre. Ráadásul általában hetekre van szükség, mire a gyógyszerek érezhetően kifejtik hatásukat. A depresszió kezelésében tehát nagy szükség lenne hatékonyabb gyógyszerekre.

A Biological Psychiatry szaklapban megjelent új tanulmány azt bizonyítja, hogy a kutatóknak a ketamin formájában sikerült is új gyógyszert találniuk. Az amerikai National Institute of Mental Health kutatói Dr. Carlos Zarate vezetésével egy korábbi kísérletükben kimutatták, hogy a ketamin egyetlen dózisa gyors antidepresszáns hatást fejt ki a bipoláris zavarban szenvedő betegekben. Most legújabb kutatásukban ezt a hatást mutatták ki újból bipoláris zavaros betegek egy másik csoportjában. A kutatás megismétlésével azt bizonyították, hogy a kezdeti eredmények nem a véletlennek köszönhetők, hanem megismételhetők.

Az új kísérlet során a betegcsoportnak egyetlen adag ketamint és egyetlen adag placebót adtak be két különböző napon, két hét eltéréssel. Ezután alaposan kiértékelték az alanyok depressziós tüneteit és öngyilkossági gondolatait. Amikor ketamint kaptak, depressziós tüneteik 40 percen belül jelentősen javultak, és három napig fenn is maradt ez az állapot. A betegek közül összesen 79 százalék mutatott javulást a ketamin alkalmazását követően, míg a placebóval senki sem tapasztalt javulást. A kutatók azt is kimutatták, hogy a ketamin az öngyilkossági gondolatokat is jelentősen csökkentette, és ez az öngyilkosság-ellenes hatás szintén egy órán belül jelentkezett. Figyelembe véve, hogy a bipoláris zavar az egyik leghalálosabb pszichiátriai betegség, a kutatás eredményei jelentős hatással lehetnek a közegészségügyre. 

Bipolárisvilág 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr395015082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása