Meredni a műszaki kütyü képernyőire. Lehet az telefon, táblagép, laptop, vagy TV. A kamaszoknak monitoron át zajlik az élet?

 

Tévénézés, videó játékok, pötyögés a telefonon, és természetesen az állandó online jelenlét az internet közösségi tereiben. Ismerős a kép? A főként fiatalokat megfertőzött képernyőfüggőség egyre nagyobb teret nyer magának. A mozgólépcsőn haladva, sorban állva, de rosszabb esetben a barátokkal töltött idő alatt sem képesek a kamaszok elszakadni az elektronikus kütyük vonzásától. A kérdés csupán az, hogyan befolyásolja ez a mindennapokat?

Mozgásszegény életvitel

Evidens, hogy a képernyőre  és a monitorra meredve, vagy a telefont pötyögtetve nincs idejük a tiniknek arra, hogy sportoljanak, vagy a több órás intenzív ücsörgést némi mozgással szakítsák meg. Ez nem csak a már egyre inkább megnövekedett számú túlsúlyos emberek csoportját növeli, de más egészségügyi kockázattal is jár. A kamaszok szüleinek tehát nagy feladatot kell megoldaniuk, hogy a későbbi években ne jelentsen kihívást néhány emeletet felsétálni a fiataloknak, ha elromlott a lift, vagy a mozgólépcső.

Az agresszió térhódítása

Az erőszakos videó játékok és a kamaszok szellemi fejlődése közti kapcsolatot számos kutatás vizsgálja. Annak ellenére, hogy az összefüggés számos érvvel cáfolható, de meg is megerősíthető, mindenképpen foglalkozni kell a kérdéssel. Intő jele lehet a túlzott videó játéknak a gyakori ingerültség, problémás magatartás, verekedések, kiabálás. Ilyen esetekben fokozatosan kell csökkenteni a játékkal töltött időt.

A telefonom nélkül soha!

Az üzenetek küldözgetése teljes mértékben meghatározza a tinik mindennapjait. Azok a kamaszok, akik minden 5 percben ránéznek a telefonjukra, függetlenül attól, hogy társaságban vannak-e, a lefekvés előtt, illetve az ébredés után szintén első teendőként a telefon után kapnak, valóban függőségben szenvednek.

telefon, cikktartalmi doboz

Megoldásként néhány szabályt felállítva és követve, mérsékelhető a kóros pötyögési inger. Lefekvés előtt fél órával kapcsoljuk ki a telefont, és ne is kapcsoljuk vissza, míg el nem hagytuk a lakást reggel. Társaságban, koncerten, étkezés közben pedig elő sem vehető a készülék. Ezeket betartva ismét felerősíthető a személyek közötti valós interakció.

Szórakoztató filmekkel a depresszió felé

A több száz csatorna és az éjjel-nappal programokat kínáló adók valóban szórakoztató időtöltéssé tudnak válni. Azonban miközben 4-6 órán át a képernyőre meredve  ülnek a tinik, teljesen kiszakadnak a valódi, átélhető és megtapasztalható hétköznapi életből. A baráti tevékenységek elsorvadása folyamatos lépkedés a magányos, egyedül töltött napok irányába, ami a lassabban feldolgozható, szomorú történésekkel párosulva könnyen a depresszió irányába sodorhatják a fiatalt.

Napidoktor - Tóth Eszter

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr775001532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.