Betegségnek minősül már a bőrcsipkedés és a rohamevés is. Ezek a mindennapi rossz szokásnak tűnő beidegződések az Amerikai Pszichiátriai Társaság jóváhagyásával kerültek be a mentális zavarokat osztályozó új könyvbe.
 

Utoljára 1994-ben változtatták meg az amerikai könyvet, amely leírja a mentális zavarokat, de most újabb módosítás következhet. Hazai szakembereknek is nagy segítséget nyújt ez az osztályozás.

Szigeti Mónika, pszichológus:
- Ez egy hihetetlenül fontos könyv a számunkra, merthogy minden terápiás munkának az alapja az, hogy valamilyen diagnózist fel tudjunk állítani, és ebben a diagnosztikai statisztikai kézikönyvben azok a pontok szerepelnek, ami alapján egy diagnózis felállítható. Tehát enélkül mi pszichológusok nem is nagyon tudunk dolgozni, tehát nagyon nagy szükségünk van rá.

Az újonnan betegségnek minősített viselkedések között van a bőrcsipkedés, a kényszeres felhalmozás, és a rohamevés vagy akár a kényszeres vásárlás. De vajon mi okozza ezeket a viselkedési formákat, szokásokat, és miért minősülnek betegségnek?

Szigeti Mónika, pszichológus:
- Betegségnek akkor tekintünk pszichológiai szempontból valamilyen problémát, hogy ha az a szociális kapcsolatokat aláássa, hogy ha a társadalmi megfelelést, beilleszkedést, munkát, a szokásos életvitelnek a minőségét, befolyásolja, megváltoztatja.

Bár a probléma nem tűnik túl súlyosnak, ezek a viselkedési szokások családi konfliktusokhoz, akár kapcsolatok, házasságok felbomlásához is vezethetnek.

Szigeti Mónika, pszichológus:
- Időben és térben is nagyon meghatározza ezeknek az embereknek a többi emberrel való kapcsolatát. Nagyon sokszor, ezek a kényszerek, nagyon sok időt vesznek igénybe, ezek az újabb kényszerek, mint például vásárlási kényszer, anyagilag megboríthatja a családot, merthogy tényleg nem tudnak megálljt parancsolni maguknak ezek az emberek.

Ha pedig így van, vajon hogyan szoktatható le valaki emberi kapcsolatokat romboló rossz szokásáról?

Szigeti Mónika, pszichológus:
- Ez nem egy könnyű menet, sem a terápiája, sem pedig a belátása ennek a problémának, nagyon sokszor a személyiség fejlődésének a korai szakaszában bekövetkező nehézségek vagy traumák az okai, egy akár felnőtt korban megjelenő viselkedési zavarnak vagy viselkedéses tünetnek.

A könyvbe bekerülnek, kikerülnek betegségek, ami azt jelzi, lépést tart a társadalom változásával, hiszen a társdalom megítélése is változik idővel az egyes betegségek tekintetében. Az új könyv például a korábban önazonosítási betegségként leírt transzneműséget már nemiség szorongásnak tekinti. 1973-ban pedig még a homoszexualitást is betegségnek tartották, mint később kiderült, helytelenül.

SomogyTv

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr254982285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása