Hepatitis C, vírusos májgyulladás, életmód, diáta, testmozgás

 

A krónikus C vírus hepatitises betegek számára a vírusellenes kezelés hozhat gyógyulást. Általános állapotukon azonban mind a kezelés előtt, mind alatta, mind a sajnálatosan előforduló sikertelen kezelés után lényegesen javíthat az egészséges életmód. Ennek fontos része a májkárosító szerek kerülése, a kiegyensúlyozott étrend és a pihenés és aktivitás megfelelő egyensúlya.

 

májkárosító szerek közül az alkohol az egyik legerősebb májméreg, önmagában is súlyos májbetegséget okozhat a rendszeres fogyasztása, a hepatitis C vírus miatti krónikus májgyulladás esetén azonban ez a hatás megsokszorozódik, sokkal gyakrabban és rövidebb idő alatt alakulhat ki májzsugorodás és májrák, ezért csak a teljes alkoholtilalom elfogadható. Az alkohol mellett kerülni kell a májkárosító gyógyszerek szedését és a májkárosító vegyszerek használatát. Gyógyszerek felírásánál mindig fel kell hívni az orvos figyelmét a májbetegségre és ha nem kerülhető el a potenciálisan toxikus készítmény szedése, akkor a laborvizsgálat, májfunkció rendszeres, az addiginál gyakoribb ellenőrzése szükséges. 

A változatos, kiegyensúlyozott étrend biztosítja a szervezet minél jobb működéséhez szükséges energiát, tápanyagokat és vitaminokat. Káros mind a túl kevés táplálék, ami kóros soványsághoz, hiánybetegségekhez, mind a túl sok táplálék bevitele, ami túlsúlyhoz, majd elhízáshoz és ezek kísérőjeként úgynevezett zsírmájhoz vezet. Szintén zsírmáj kialakulásához vezethet a tartós koplalás, éhezés, hirtelen fogyáshoz vezető fogyókúrák, egyes májkárosító szerek, így az alkohol is, valamint egyes társbetegségek, mint pl. a cukorbetegség és a zsíranyagcsere zavarok. A zsírmáj az alkoholos májbetegséghez hasonlóan megsokszorozza a májzsugorodás és májrák kialakulásának esélyét és mindkettő akadályozza a vírusellenes kezelés hatékonyságát, sikerét.

Az egészséges étrend a testmagasságnak, testalkatnak, nemnek, kornak, aktivitásnak megfelelő kalória- és tápanyagtartalmú, gyakrabban, naponta 5-6 alkalommal, kisebb adagokban fogyasztott étkezést jelent. 

A sok zöldség, gyümölcs, jó minőségű fehérjék, sovány sajtok, túró, kefir, joghurt, húsok közül a sovány, inkább fehérhúsok és halak fogyasztása javasolt. A zsírok közül a telítetlen zsírsavakat, pl. olívaolajt, finomított liszttel szemben a teljes kiőrlésű gabonaféléket kell előnyben részesíteni.

Kerülni kell a túl zsíros, sós, finomított cukrokat és a tartósítószereket, káros adalékanyagokat tartalmazó ételeket, instant, félkész és konzerv termékeket, üdítőket. 

Nagyon fontos a kellő mennyiségű, átlagosan 2 liter körüli folyadékbevitel, főként víz vagy gyümölcstea, zöldtea formájában.

A jó minőségű, megfelelően pörkölt kávé mértékkel fogyasztva, napi 1-2 adagban az egészséges étrend része lehet. Az instant kávék közül csak a fagyasztva szárított technikával készült javasolható, a többi rákkeltő anyagokat is tartalmazhat. 

A táplálék kiegészítőkkel, gyógynövénykészítményekkel óvatosan kell bánni, ezek között is gyakran előfordul májkárosító készítmény.

A szervezetnek nincs szüksége a manapság divatos méregtelenítő kúrákra, még a krónikusan beteg máj is sokáig el tudja végezni ezt a feladatát. Elégtelen máj- vagy veseműködés esetén sem erre, hanem speciális, orvosi kezelésre van szükség. 

A rendszeres, könnyű testmozgás javítja a közérzetet, erőnlétet, az agyi keringést, ezáltal memóriát, és más agyi funkciókat, ráadásul az immunrendszert is erősíti. Az elhízás megelőzésében is fontos szerepe van. Hetente legalább háromszor 30-40 percet sportoljunk, de a naponta 1-2 alkalommal végzett 10 perces torna is nagyon hasznos. Ne kezdjünk hirtelen megerőltető sportolást, először elég 1 alkalommal 10 percig könnyű gyakorlatokat végezni, csak fokozatosan emeljük az időtartamot és a terhelést, és később sem, soha ne végezzük kifulladásig. Nagyobb testsúly esetén az ízületet kímélő mozgást válasszunk, mint az úszás, biciklizés. Nagyon hasznos a mozgás kiegészítése légzőgyakorlatokkal, főként a friss levegőn. 

A rendszeres testmozgás mellett a betegeknek szükségük van megfelelő mennyiségű pihenésre és ugyancsak kellő mennyiségű és jó minőségű alvásra is. 

A kezelésmentes időszakban is fontos a rendszeres orvosi ellenőrzés, laborkontroll, hasi ultrahangvizsgálat. 

Dr. Szabó Olga

Szent László Kórház V. Belgyógyászat-Immunológia 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr244962858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

katü 2012.12.17. 22:14:20

Sziasztok sorstársak!

Ötödik hónapja állok antivirális kezelés alatt. Gondoltam csinálok egy kis tapasztalat osztást.

Tulajdonképpen a kezelést jól tűröm,csak az a sok mellékhatás,no az ne lenne.

Először csak fáradt voltam,ezt kiküszöböltem,mert a párom egy tündér, és a hétvégi mosok főzök takarítok nyűgöket teljesen átvette.Heverek mint a királylány , közben erősen nyögök itt fáj ott fáj,de tűrhető.Később jött a HISZTI,én finoman csak úgy hívom elfogyott a tolerenciám. Mindennel és mindenkivel!!

Ezután jött a kedvencem,tokától bokáig kiütés.Frász,rohanás,orvos,gyógyszer,enyhül.Kiütés elmúlt,vakarózás maradt.Bőrgyógyászhoz el,1,5 méterről megállapítja: Aranyoskám maga rühes! Mondok magamnak Te meg Hülye. Alternatív kutatás után megvan a viszketésre a gyógymód : EMOLIUM krém és tusfürdő (patikában kapható)nem túl olcsó viszont drága .Kb egy havi adag 2 krém egy tusfürdő 6000,-ft.3-4 nap alatt teljesen rendbe hozta a viszketésem.Fürdeni csak óvatosan inkább zuhany, se mosakodószivacs se mopp ,csak úgy vidékiesen kézzel.Már csak a fejbőröm viszket,azt meg vakarom míg nincs jobb. Hát most ennyi remélem valaki,majd olvassa és tán segítettem is vele.

Kitartás vakarózunk,de gyógyulunk
süti beállítások módosítása