A magyarországi rossz egészségi mutatók okai közül, az alkohol második helyet foglalja el a dohányzás után. Magyarország igen előkelő helyet foglal el az egy főre jutó tiszta alkoholfogyasztással. A 11,6 liter/fő értékkel csupán Csehország és Luxemburg előzi meg országunkat az európai régióban. Az alkoholisták számát nehéz pontosan meghatározni, de egyes becslések szerint 559 000 alkoholista él ma Magyarországon, ebből csupán 15 000 van nyilvántartva. Az elfogyasztott alkohol mennyiség önmagában is aggasztó tény, de még aggasztóbb a rosszminőségű, kétes eredetű égetett szeszesitalok fogyasztása. A mediterrán országokban rendszeresen fogyasztanak bort, mégis alacsony az alkoholisták száma, azok társadalmi elutasítottsága miatt. Magyarországon körülbelül 7 millió fogyasztóval kell számolni, akik közül minden tízediknek problémája van a mértékletességgel.

A túlzott alkoholfogyasztásnak igen szerteágazó hatásai vannak. Szerepet játszik bizonyos idegrendszeri és mentális betegségek kialakulásában, a májcirrhosis, szájüreg-, garat-, gége- és nyelőcsődaganatok kialakulásában. Emellett emeli a vérnyomást, fokozódik a stroke és cardiomyopathia kialakulásának kockázata is. Az alkoholos májzsugor talaján tízszer olyan gyakran alakul ki májdaganat. Súlyos pszichoszociális következményei vannak, főleg a családon belüli erőszak és a bűnözés terén. A alkohol okozta betegsége aránya az alkoholspecifikus halálozásban a következőképpen alakul: májbetegség és cirrhosis (41,9%), gyomor-, nyelőcső, szájüregdaganatok (19,1%), agyér betegségek (5,9%), alkoholos mentális betegségek (6,8%), öngyilkosság (6,3%). 

A sok káros hatásai miatt sem szabad az alkoholt betiltani, egyébként se lehetséges annak mély kulturális gyökere miatt, ugyanis kis mennyiségben csökkenti az ischaemiás szívbetegségek kialakulásának mennyiségét és növeli a várható élettartamot. Ez a mennyiség nőknél 120-350 ml bort, 250-600 ml sört, 40-80 ml röviditalt, férfiaknál 350-600 ml bort, 700-1200 ml sört, 60-100 ml röviditalt jelent.

Az utóbbi években a magyarok ivási szokásai elkezdtek változni. Csökkent a sör- és rövid-italfogyasztás mennyisége, ezzel szemben a boré nőtt. További bíztató trend, hogy évente körülbelül 2-3%-kal csökkent az alkoholfogyasztás, azonban nem örülhetünk, mert jelentősen megnőtt a húsz év alattiak körében. Nem sikerült elérni, hogy a kiskorúakat ne szolgálják ki alkohollal. A nemek között számos a különbség italfogyasztás területén. A férfiak általában több alkoholt fogyasztanak, gyakrabban isznak röviditalok. Továbbá a férfiak átlagosan 3-5%-a válik alkoholistává, a nőknek viszont csupán 1%-a

A primer prevenció egyik fontos elme a megfelelő egészség politika. Nem csak az alkoholok minőségét kell ellenőrizni és javítani, hanem ki kell alakítani megfelelő adópolitikát, szabályozni kell az árakat, meg kell tiltani a hirdetéseket, korlátozni kell az árusítás helyeinek számát, illetve időtartamát.

Kiemelkedően fontos a megfelelő nevelés, foglalkozni kell a terhesekkel, gyermekekkel és ifjúsággal. A lehető legkorábban kell megkezdeni az okítást. Ide azok a programok tartoznak, amelyek dohányzáshoz kapcsolódó különböző információkat közölnek, főleg annak veszélyeiről és következményeiről. Emellett motiválni kell a hallgatóságot a nemet mondásra. Nem szabad megfeledkezni, hogy a felnőtt egy serdülő szemében mindig „gyanús” lesz, így törekedni kell kiképzett kortárssegítők toborzása, akik valamilyen szinten kompenzálhatják a negatív kortárshatást. Tartalmilag az elrettentés nem bizonyul sikeresnek. A kivitelezés módja igen fontos aspektus a különböző programok kidolgozása során, így azok csoportfolyamatok, amelyek nem interaktívak nem érnek el túl jó eredményt, ezzel szemben az interaktív foglalkozásokkal a hatáserősség a 15-40%-ot is elérheti. Kutatások bebizonyították, hogy a hallgatóknak fontosabb a program kivitelezése, mint maga a tartalmi elemei. A legeredményesebbek a készségfejlesztésen alapuló foglalkozások, például mondj nemet a kipróbálásról. Erről azonban nem csak beszélni kell, hanem különböző szerepjátékokkal is szemléltetni kell. A programok másik fontos eleme maga a foglalkozás hossza. Összességében el lehet mondani, hogy a minimális hossz, amelynél eredményt lehet elérni az a 10 óra. Legjobb akkor, ha 3 éven keresztül, évi 10-30 órás foglalkozásokon vesznek részt a hallgatók.

Fontos, hogy az alkohol okozta problémák csökkentésénél részt kell venni a családnak, az iskolának, a közösségnek és az általában vett társadalomnak és döntéshozóknak. A jó példamutatást kell előnybe részesíteni, hogy a gyermek a megfelelő mintát követve kialakítsa magában az egészséges alkoholfogyasztás kultúráját. 

Prevenció az egészségért 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr624923872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása