A mentálhigiéné a lelki egészséggel és annak védelmezésével foglalkozó tudományág. A lelki egészség képessé teszi az embert, hogy az élet mind előrelátható, mind előre nem látható eseményeit kezelni tudja önbecsülése és jóléte révén. Ennek védelme, illetve fejlesztése nagyon fontos feladat, hisz a nem megfelelő pszichés állapot számos betegség okozója, legyen szó akár testi betegségről, akár lelki anomáliáról. A prevenció valamennyi szintje közül, itt a primer prevenció a legfontosabb, tehát a lelki egészség megfelelő kialakítása és erősítése. 

A primer prevenció során törekedni kell a belső és külső védőfaktorok kialakítására. Belső faktornak számít a megfelelő egészség és fizikai jólét mellett a pozitív énkép, a problémamegoldó és tanulási képesség, de ide tartozik a megfelelő neveltetés, az adekvát ember közötti kapcsolatok, akár a családról, akár a barátokról vagy tanárokról legyen szó. Ennek alapfeltétele szükséges a megfelelő kommunikációs képesség. Mindezek hozzájárulnak az elfogadottság és megelégedettség érzés kialakulásához. Külső védőfaktoroknak számítanak a kielégített szükségletek (lakhatás, élelem, ruha, iskola, munka), a megfelelő szociális védőháló és a pozitív szerepmodellek jelenléte.

Kutatások kimutatták, hogy a fent említett faktorok mind a lelki, mind a testi betegségek megelőzésében szerepet játszanak. A LiViCordia tanulmány értelmében bizonyos védő lelki vonások csökkentik egyes kardiovaszkuláris megbetegedések előfordulását. 

Az elsődleges megelőzésbe tartozik a krízisintervenció is, tehát, hogy megelőzzük a betegség kialakulását egy meglévő krízisállapot után (izolálódó személy, csonkacsaládban élők, nyugdíjasok, munkanélküliek, hajléktalanok, beteg gyermeket nevelő szülő, szexuális zaklatásnak kitett egyének, veszélyeztetett gyermekek).

A közösségi mentálhigiénés programok kidolgozásának első lépése a lakosság lelkiállapotának felmérése. Meg kell ismerni a fizikai, a pszichoszociális és szociokulturális létfeltételeket. Az előbb említett tényezők javíthatók például a környezetszennyezés mérséklésével, a családi kapcsolatok erősítésével, de ugyanilyen fontosak a csonkacsaládok támogatása, illetve az ott nevelkedő gyermekek negatív stigmatizációjának az eradikálása, a megfelelő szociopolitikai döntések, az oktatási és közművelődési programok.

Miután a kibillentett lelki egyensúly megszámlálhatatlan betegség közreműködő okozója lehet, a megelőzést a lehető legkorábbi időpontban kell elkezdeni. A legköltséghatékonyabb eljárás a megfelelő személyiség fejlődés elősegítése, amelyben fontos szerepet játszanak mind a szülők, mind a tanárok. 

Prevenció az egészségért 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr214923880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása