Az Orvostovábbképző Szemle Online kutatásokra támaszkodva állítja, hogy a THC javasolható a szklerózis multiplexes tünetek kezelésére 

 

A marihuána gyógyászati alkalmazásának egyik legelterjedtebb területe a szklerózis multiplex (MS) betegség. Könyvtárnyi szakirodalom bizonyítja, hogy a kannabinoidok – elsősorban a THC és a CBD – enyhítik az MS betegséggel járó görcsös tüneteket.

Míg az USA-ban, ahol már tizenhét államban legális a kannabisz orvosi célú alkalmazása és ahol a betegek online kézikönyvből tájékozódhatnak az MS esetében alkalmazott kannabinoidok várható hatásairól és kockázatairól, addig Európában még gyerekcipőben jár a marihuána gyógyászati használatáról folyó párbeszéd. A hazánkhoz hasonló országokban, ahol a kábítószerekről folyó diskurzus még alapvetően büntetőjogi kontextusban zajlik, még a téma felvetése is idegennek tűnhet. Ehhez képest az orvostársadalom érdeklődést mutat a Magyarországon gyógyszerként forgalomba nem hozott, a törvények szerint illegálisnak minősülő szerek gyógyászati alkalmazása iránt.

Szeptemberben a Lege Artis Medicinæ (LAM) orvosi szakfolyóirat közölt egy tanulmányt az ayahuasca terápiás alkalmazásának lehetőségeiről, most pedig az Orvostovábbképző Szemle Online-ban olvashatunk a kannabisz-kivonatok MS betegségben való alkalmazásának eredményességéről.

Az írás már a bevezetésben világossá teszi, miért releváns a témáról beszélni:

A jelenlegi tüneti kezelés gyakran nem elég hatásos és toxicitása miatt csak korlátozottan alkalmazható. Ezért a szklerózis multiplexesek sokféle alternatív terápiával kísérleteznek, köztük a kannabisszal is. Becslések szerint az Egyesült Királyságban a betegek 1–4%-a használ kannabiszt a tünetek enyhítésére.”

Nincs okunk feltételezni, hogy Magyarországon nem találnánk hasonló arányokat, ezért üdvözlendő, hogy magyarul is olvashatunk a vonatkozó friss kutatásokról, melynek a konklúzióját előrevetítjük:

Összességében a THC javasolható a szklerózis multiplexes betegek több tünetének kezelésére is a klinikumban, különös tekintettel a rendelkezésre álló gyógyszerek kis számára és kétséges hatásosságára.

Kardos Tamás
Drogriporter

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr324938116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása