Az állam szociális és gyermekvédelmi intézményeket vesz át a településektől, a főváros sajnálja.

 

A szociális intézményrendszer állami fenntartásba vételének folytatásaként az állam 2013. január 1-jével negyven szociális és 137 gyermekvédelmi intézményt vesz át a települési önkormányzatoktól. Az erről szóló törvényt hétfőn 249 kormánypárti igen szavazattal, 97 ellenében fogadta el az Országgyűlés. 

A megyei önkormányzatok szociális és gyermekvédelmi intézményeinek átvétele már idén év elején megtörtént. Most az államhoz kerülnek a települési önkormányzatok által fenntartott gyermekvédelmi intézmények, valamint a fogyatékosokat, pszichiátriai és szenvedélybetegeket ellátó otthonok. Legtöbbjük eddig a fővárosi önkormányzat tulajdona volt, a fennmaradók többsége megyei jogú városoké.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter előterjesztésére az állam átveszi az intézményekhez kapcsolódó ingó- és ingatlanvagyont, továbbá a vagyoni értékű jogokat, illetve 2013. június 30-i hatállyal az átvett vagyonhoz kapcsolódó önkormányzati adósságokat, ha fejlesztési, beruházási céllal keletkeztek.

Az idősek és a hajléktalanok ellátása továbbra is kötelező önkormányzati feladat marad.

A főváros sajnálja
A főváros sajnálja, hogy a hétfői országgyűlési döntés következtében állami kézbe kerülnek a fenntartásában működő szociális és gyermekvédelmi intézmények, s segítséget ajánl az államnak azok további működtetéséhez - mondta Szentes Tamás egészségügyi és szociális főpolgármester-helyettes az MTI-nek kedden. A parlamenti döntés a fővárosban érinti a legtöbb pszichiátriai és fogyatékos-, valamint gyermekvédelmi intézményt.

Szentes Tamás elmondta, hogy a szociális területen nyolc intézményre vonatkozik az állami kézbe vétel, ezek számos telephelyen működnek, többségük vidéken. Kiemelte: az érintett intézmények stabilan gazdálkodnak, magas szakmai színvonalon működtek, és számos specifikus feladatot tudta ellátni. Az intézmények finanszírozása három lábon áll: az állami normatíván, a - döntően személyi térítési díjakból összetevődő - intézményi saját bevételekből és a fenntartói hozzájárulásból. Utóbbi a fővárosban mintegy egyharmada a teljes költségvetésüknek - jegyezte meg Szentes Tamás, hozzátéve, hogy utóbbit egyelőre nem látják az állami költségvetés tervezetében.

Kitért arra is, hogy a szociális terület sikeres ágazat volt az elmúlt időszakban Budapesten: hat új telephelyet, több mint 1200 férőhelyet adtak át, a szakosított ellátás minden területén bővítették az ellátókapacitást, s fejlesztéseiket saját forrásból finanszírozták. Az ágazati főpolgármester-helyettes szólt arról is, hogy sikerrel valósították meg azt, hogy úgy tudtak foglalkoztatást bővíteni, hogy közben forrást vontak ki, s mindeközben az ellátás színvonala emelkedett. Hozzátette: ehhez volt egy olyan koncepció, amely a szociális program gerince, s amelyet a szakma és az ellenzék is elismert. Mint mondta, sajnálja, hogy ez a munka most véget ér a fővárosi önkormányzatnál, de felajánlja a tudást és a koncepciót az államnak. 

MTI 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr234931334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása