A kiút a kábítószerből minden időben lehetséges!

 

Már nem tudom kézben tartani!

A kábítószerfüggő az első kábítószer-bevétel után még hosszú ideig azt gondolja, hogy ellenőrzése alatt tartja fogyasztását. Túl későn veszi észre: a kábítószer tartja a kezében őt. Újból és újból kísérletet tesz arra, hogy kábítószermentes napot tartson. Ez a legtöbbször sikerül is neki, ami meghosszabbítja azon tévhitét, hogy bármikor felhagyhat a kábítószerrel, hogy bármikor le tud mondani róla.

Ez ahhoz vezet, hogy sok függőségbe került ember csak akkor fordul orvoshoz, amikor már kimerült, fáradt és a kábítószer már erőteljes nyomot hagyott rajta.

Miként veszem észre, hogy kábítószerbeteggé váltam?

– Gyakran gondolok arra, mikor vehetek be újra kábítószert.

– Ritkán tudok egy napig meglenni kábítószer nélkül.

– Alig csengett le a hatás, már a következő fogyasztásra gondolok.

A függőség kábítószer-fajtánként eltérő módon jelenhet meg. A hétvégi fogyasztók is függők!

Személyiségváltozások

Rövidebb vagy hosszabb távon valamennyi kábítószer károsítja az emberi személyiséget. Gyakran halljuk kábítószerfüggők barátaitól: már nem az, aki volt, teljesen megváltozott.

A kábítószeres állapot a gondolkodást és az érzékelést vegyi úton változtatja meg. Minél hosszabb ideig marad valaki ilyen állapotban, annál inkább károsítja magát. Megváltozik a személyes megélés. Üresség, értelmetlenség és céltalanság érzése lép fel. Idő múltával tartós állapottá válik az úgy nevezett késztetés-nélküliségi tünetegyüttes, az állandó tétlenség, kedvtelenség és érdektelenség állapota.

Az első kapcsolatfelvétel az orvosi rendelőben

A függőségbe került személy túl hosszan él abban a tévhitben, hogy kézben tartja kábítószer-fogyasztását. A legtöbbször ezért sajnos évek telnek el, mielőtt elmondja baját háziorvosának.

Az orvosnak fontos tudnia:

– Mióta áll fenn a kábítószer-fogyasztás?

– Naponta, hetente hányszor fogyaszt az illető kábítószert?

– Mit fogyaszt, beleértve az alkoholt és a gyógyszereket is?

– Milyen testi és lelki tünetek állnak már fenn?

– Milyenek az életkörülmények (család, kapcsolatok, iskola, munka)?

Az orvos akkor segíthet a leginkább, ha a függő jól együttműködik vele, bajait nem kisebbíti és nyitott az orvossal szemben.

Miért kábítószermentesen?

1. A kábítószerek vegyi úton változtatják meg az agyban az emberi megélést és érzéseket. Ez előbb-utóbb a személyiség károsodásához vezet. A károsító anyagot minél hamarabb el kell hagyni.

2. Valamennyi kábítószer károsítja a testet is.

3.  Minden függőség jele az ellenőrzés elvesztése. Sokkal nagyobb a visszaesés veszélye, ha nem szakítják meg teljesen a kapcsolatot a kábítószerrel és a kábítószeres környezettel.

4. A sikeres testi elhagyás meghozza az első sikerélményt, ami nagyon fontos a későbbi véglegesedés szempontjából.

5.  Pszichoterápia csak tiszta fejjel és kábítószermentes állapotban vezethet sikerhez.

6.  A késztetés-nélküliségi tünetegyüttesből csak a kábítószerről való lemondással lehet kigyógyulni.

Ha ez tisztázódott, annak közös tervezése van soron, mit lehet ellene tenni. Mivel a függőbeteg elhatározottsága napról napra, óráról órára ingadozik, ezért nagyon fontos ennek az elhatározottságnak az erősítése. A kábítószerfüggőnek kell keresnie magának valakit, aki nem engedi, hogy elhagyja magát, aki nem mond le róla. Olyasvalakire van szüksége, aki megfelelő arányban egyesíti magában a vele szembeni barátságosságot és a kábítószer-fogyasztással szembeni következetes magatartást. Ez mindenkire érvényes, akik kísérik a kábítószer-fogyasztásból kivezető úton, az orvosokra, a hozzátartozókra, a barátokra. Újból és újból közvetíteni kell felé azt az örömöt, amit elérhet a kezelés végén.

A kezelés lefolyása:

– Első kapcsolatfelvétel orvossal vagy tanácsadóhellyel.

– Testi elvonás vagy lábadozás, leggyakrabban elvonási intézményben vagy kórházban, mintegy két héten keresztül.

– Lelki leszoktatás függőségi betegségi klinikán vagy gyógykezelési közösségben, ritkábban járóbeteg-kezelési közösségben, mintegy 12-18 hónapon keresztül.

– Újbóli beilleszkedés és munkafelvétel, például külső lakócsoportban.

– Utógondozás orvosi rendelőben vagy tanácsadóban, egyénileg vagy csoportban.

Mikor járóbeteg- és mikor kórházi kezelés?

A járóbeteg-kezelés nagyon sok önfegyelmet és jó szociális hálót előfeltételez. Súlyos testi függőség esetén szinte alig lehetséges.

Tisztán heroinfüggőség esetén járóbeteg-kezelésben segíthet a Nemexin nevű gyógyszer. A Nemexin szedése következtében nem érződik a heroin hatása. Így aztán már nem érdemes heroint fogyasztani.

Ha már csak csekély a lelki egyensúly és az önfegyelem vagy súlyos a családi és szociális helyzet, úgy már nem elegendő a járóbeteg-kezelés. A kábítószerről való lemondás és a visszaesések egymást gyorsan követő időszakai a függőségi beteget olyan nagyon gyengítik, hogy gyakran feladja. Ilyen esetekben ezért csak kórházi kezelés adhatja meg a védelmező keretet.

A testi elvonás

A kábítószer-elvonás sokkal enyhébb lefolyású és kevésbé megrázó, mint gondolnánk. Az elvonást enyhébb esetekben otthon is el lehet végezni, egyébként pedig pszichiátriai klinika vagy kórház elvonási osztályán. Kábítószerek, alkohol és gyógyszerek rendszeres szedésével előállt együttes függőség esetén kórházi felügyelet szükséges.

Hasisnál, ecstasynál és kokainnál alig vannak testi elvonási tünetek. Heroinfüggők a függőség súlyosságának mértéke szerint a megfázáséhoz hasonlatos tünetekben szenvednek: izzadás, végtagfájdalmak, hasgörcsök, alvási zavarok, orrfolyás. Ezek a panaszok majdnem mindig ártalmatlanok és gyógyszerek nélkül is túl lehet lenni rajtuk. Az elvonás a sikert ígérő függőségi kezelés első lépése.

Az élethelyzet megváltozása és a mindig szükséges felebaráti kíséret, ami gyakran pszichoterápia alakjában jelenik meg, csak akkor lehetséges, ha az illető újra tiszta értelemnél van és érzelmi élete már nem áll vegyi hatások alatt. A gyógykezelés csak kábítószermentes állapotban vezet sikerhez!

A hosszú távú leszoktatási kezelés

Heroin és kokain testi elvonása és a testi megerősödés után lelki fejlesztési lépések kerülnek előtérbe. A cél a személyiség felépítése, az igazi érzelmekkel teli élet megtanulása, kábítószerek befolyásától mentesen. A függőbetegek legtöbbször már fiatalkorúként elkezdték a kábítószer-fogyasztást és személyiségüket soha nem tudták kibontakoztatni. A fejlődési lépések utólagos megtétele hosszabb időt vesz igénybe és gyakran nem is olyan egyszerű azt véghezvinni. Ebben azonban szívesen segítenek az orvosok és a gondozók a gyógykezelési intézményekben. A kezelés során lehetőség van az iskolai vagy a szakképzettségi hiányok ledolgozására és bepótlására.

Az együttélés a kezelési közösségben sokféle tanulási lépést tesz lehetővé, miként lehet megoldani a mindennapi feladatokat és miként lehet megegyezésre jutni az egymás közötti véleménykülönbségekben.

– A középpontban a személyiség erősítése áll: új célokat kitűzni; bátorságot meríteni valaminek az elkezdéséhez és mindenek előtt kitartani.

– Újból meg kell tanulni azt, hogy az illető alkalmas legyen az emberi kapcsolatokra, mert ebben a kábítószerek súlyos zavarokat okozhatnak. Azaz: meg kell ismernie magát, érzéseit, érzelmi válaszait, meg kell tanulnia meghallgatni másokat, beleélni magát mások érzéseibe és együtt érezni másokkal.

Ez egyáltalán nem olyan könnyű, mint ahogy hangzik. Erre különböző hátterű emberek gyógykezelési közössége a legkedvezőbb – a kölcsönös jóakarat légkörében.

A kábítószerek utáni ellenállhatatlan vágyakozás még hosszú ideig újból és újból jelentkezhet. A függőbetegnek ismernie kell azokat a helyzeteket és hangulatokat, amelyek kiváltják nála ezt az úgy nevezett vágyakozást [craving]. Meg kell tanulnia elkerülni az ezt kiváltó helyzeteket és védekezési terveket kell kidolgoznia az ilyen hangulatok megjelenésének esetére.

Azok, akik a betegeket a gyógykezelési közösségekben való tartózkodásuk ideje alatt gondozzák, szívesen segítenek az esetleges adósságok vagy büntetőeljárások ügyében is.

Körülbelül egy évig tart a kórházi tartózkodás vagy leszoktatás. Ezt függőbetegeket kezelő kórházakban, gyógykezelési közösségekben vagy világnézeti meghatározottságú kezelési osztályokon lehet eltölteni. Svájcban a kínálat nagyon sokrétű. A gyógykezelés megkezdése előtt érdemes a betegnek elképzelést kialakítania arról, hová szeretne menni. Lakóhelyével és kezelőorvosával együttműködve szívesen segítünk Önnek a megfelelő hely megtalálásában.

Utókezelés és újbóli beilleszkedés

A kezelőintézetbeni egyéves vagy akár hosszabb tartózkodás után következik a mindennapi életbe és a munkába történő újbóli beilleszkedés időszaka. Tovább kell gyakorolni a kábítószerek nélküli mindennapokat. Kerülni kell a kábítószeres környezetet és a volt társakat. Fontos megragadni minden lehetséges alkalmat a kapcsolatteremtésre nem kábítószerfüggő hasonló korúkkal.

Sok gyógykezelési intézményben léteznek bentlakásos gondozási csoportok, amelyekben egymást kölcsönösen támogatják valamikori függők. Így megtanulhatják a fellépő nehézségek közösen történő megoldását. Az orvos által folytatott további járóbeteg-kezelés illetve a gondozóban egyénileg vagy csoportosan történő kezelés döntő lehet a sikeres visszailleszkedés szempontjából. Ennek a támogató kíséretnek legalább egy-két évig kell tartania.

A visszaesés veszélye

A kábítószereknek olyan erős az agyra kifejtett hatása, hogy még hosszan megmarad a visszaesés veszélye. Ezt fontos tudni az elvonás első napjától kezdődően és a volt függő ennek tudatában kell maradjon egész élete folyamán. Ismernie és feltétlenül el kell kerülnie azokat a kényes pillanatokat és kockázatos helyzeteket, amelyekben előállhat annak veszélye, hogy kábítószert fogyasszon. Ha veszélyhelyzetben nem tudja, hogyan tovább vagy akár vissza is esik, nem kell szégyellnie magát. Amilyen gyorsan csak lehet, segítséget kell kérnie orvosától, korábbi gondozóitól, hozzátartozóitól vagy barátaitól vagy egyesületünktől.

Mindig van esély!

Minél korábban kezdődik el a gyógykezelés, annál jobbak az esélyek a kábítószermentessé válásra. Előfordulhat, hogy valaki újra visszaesik; ennek ellenére nem szabad elveszítenie elszántságát, hiszen mindig van esély a kábítószertől való megszabadulásra, a „századik” visszaesés után is.

Metadonprogramok 

A metadon nem tartós megoldás. Hosszú távon csak kevesen tudnak metadonnal hátat fordítani a kábítószernek. A metadon ugyanis a heroinhoz hasonlóan opiát és erősen függővé tesz. A metadon elvonása gyakran nehezebb, mint a heroiné. Ráadásul a kábítószerek, alkohol és gyógyszerek párhuzamos fogyasztása a legtöbbször igen nagy mérvű.

Aki a metadonprogramot fegyelmezetten végig tudja vinni – és ez csak nagyon ritkán sikerül – annak jobban segítségére lenne a kábítószermentes gyógymód. Emberileg és személyesen sokkal többet tanulhat egész életére meghatározóan.

Heroinadás

Heroin adása azt jelenti, hogy a függőt kábítószerfüggésben hagyják, hiszen elvonás és leszokás nélkül nem lehet megszabadulni a kábítószerektől.

Ha valaki az elvonás előtt még hosszú időn át fogyaszt heroint, azzal pusztán csak kitolja a kezelés kezdetét. Nem jut előbbre, sőt esetleg még bátortalanabbá válik és abban a tévhitben ringatja magát, hogy egy napon csak megteszi majd a kábítószerről való leszokáshoz szükséges helyes lépéseket. A heroinadás nem kínál valódi segítséget. Csak növeli annak a kockázatát, hogy az illető hosszabban marad kábítószerbeteg.

SCHWEIZER ÄRZTE GEGEN DROGEN – SVÁJCI ORVOSOK A KÁBÍTÓSZER ELLEN EGYESÜLET

Fordítás: Kádár István

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr604920584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása