Moldávia és Csehország után Magyarországon fogy évente a legtöbb alkohol a világon. Ráadásul szinte minden tizedik honfitársunknak akad problémája az ivással.  

 

Elképesztő mennyiségű szesz csúszik le a magyarok torkán. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO statisztikája szerint csak a moldávok és csehek isznak nálunk többet a világon. Minden honfitársunk (a statisztika beleérti a csecsemőket is) évente 16,3 liter százszázalékos alkoholnak megfelelő piát gurít le a torkán. Vagyis minden magyar megiszik egy évben 81, félliteres üvegbe töltött, 40 fokos pálinkát.

– Az elmúlt években előretört a pálinkafogyasztás – tájékoztatott kérdésünkre válaszolva Halász Róbert, a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács igazgatója. – Néhány éve még az elfogyasztott töményszesz-mennyiségnek negyedét tette ki a pálinka, ez mára megduplázódott – szögezi le Halász.

Alkoholfogyasztásban a világranglistán bronzérmesek vagyunk. Nálunk csak a moldávok és a csehek isznak többet
Fotó: Fejér Bálint
Alkoholfogyasztásban a világranglistán bronzérmesek vagyunk. Nálunk csak a moldávok és a csehek isznak többet

Nem meglepő, hogy egyes becslések szerint egymillió embernek adódik problémája a piálással, és évente nyolcezer ember hal meg olyan alkoholfogyasztás miatt kialakult betegségben, ami megelőzhető lett volna.

– Ez a szám még magasabb is lehet – állítja dr. Szentesi Péter addiktológus, a szenvedélybetegekkel foglalkozó Félút Centrum főorvosa. – A statisztikák nem vesznek figyelembe minden szövődményt. Az alkoholfüggőséget a tehetetlenség érzése alakítja ki, és úgy vélem, a dohányzásnál több embert öl meg hazánkban az ivás, ami kiemelt stratégia kidolgozását indokolná az egészségügyi kormányzat részéről – hangsúlyozza a szakember.

Alkohol-világranglista

1. Moldova (összesen:) 18,22 liter/fő/év

2. Csehország: 16,45 l/fő/év

3. Magyarország: 16,27 l/fő/év

4. Oroszország: 15,76 l/fő/év

5. Ukrajna: 15,60 l/fő/év

*tiszta szeszben. Forrás: WHO

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr854907809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása