November harmadik csütörtöke a "Ne gyújts rá" világnap  

 

A "Ne gyújts rá!" mozgalom világnapját idén november 15-én rendezik meg. A mozgalom 1974-ben az Amerikai Egyesült Államokból indult útjára, azzal a céllal, hogy legyen egy olyan nap, amikor mellőzzük ezt a szenvedélyt, és a veszélyekről is szót ejtünk. 

 

 A halálesetek közül minden ötödik, a rák miatt bekövetkezett halálesetek közül minden harmadik a dohányzás számlájára írható. A tüdőrákos halálozás több mint 80 százaléka tulajdonítható a dohányzásnak, és szerepe van az egyre nagyobb népegészségügyi problémává váló krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kialakulásában is. A dohányzás szerepet játszik továbbá a gége-, szájüreg-, garat-, nyelőcső- és húgyhólyagdaganatok kialakulásában, és feltételezhető kapcsolata számos egyéb (hasnyálmirigy-, méhnyak-, petefészek-, vastag- és végbél-, vese-, gyomorrák és néhány leukémiafajta) daganat kialakulásával is. A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának egyik jelentős kockázati tényezője: az érelmeszesedés folyamatának elősegítésével magasvérnyomás-betegség, szívinfarktus, agyi érkatasztrófa kialakulásának esélyét teremti meg. Hatással van a termékenységre és a születendő gyermekre is, ezáltal a jövő generációt is veszélyezteti.

Magyarországon a halálesetek mintegy háromnegyedéért két ún. nem fertőző betegség csoport felelős: a szív- és érrendszeri betegségek miatt következik be a halálesetek mintegy fele, daganatos betegségek miatt pedig megközelítően a negyede, ráadásul meglehetősen fiatal korban, ami tükröződik a születéskor várható átlagos élettartamban is: ez súlyos évekkel (6-8 év) marad el a Nyugat-Európa országaira jellemző értéktől. Figyelembe véve, hogy - a betegségek hátterében álló okok sokaságával ellentétben - a dohányzás teljes mértékben kiküszöbölhető, minden erőfeszítést meg kell tenni annak visszaszorítására, a leszokás intézményes és civil támogatására. 


Amerikából jött az ötlet

Nem véletlen, hogy világnap keretében próbálják a szakemberek visszaszorítani a dohányzást: a füstmentes nap ötlete Arthur P. Mullaney nevéhez fűződik, aki 1971-ben arra kérte Randolph (Massachusetts állam) polgárait, hogy egy napig ne gyújtsanak rá, és a cigarettán megspórolt pénzt fordítsák a helyi középiskola támogatására. Azután 1974-ben Lynn R. Smith, a Montelio Times szerkesztője Minnesotában szorgalmazta az állam első füstmentes napját. Az ötlet továbbhömpölygött, és 1976-ban november 18-án az Amerikai Rákellenes Társaság kaliforniai részlege felhívására csaknem 1 millió ember csatlakozott, és függesztette fel a dohányzást 1 napra. Ezt a kaliforniai eseményt jelölik az első nagy amerikai füstmentes napnak, és ezt követően november harmadik csütörtökét nemzetközi szinten is füstmentes nappá nyilvánították. 

Idén november 15-én tehát a 37. "Ne gyújts rá!" világnapot ünnepeljük. Az üzenet: bátorítsuk, ösztönözzük a dohányosokat arra, hogy ezen a napon készítsenek tervet, hogyan szoknak le a dohányzásról, vagy tervezzék el előre azt, hogy ezen a napon hagyják abba a dohányzást. A cigaretta letételével - még ha egy napra is - a dohányosok egy jelentős lépést tesznek az egészségesebb élet felé, egy lépést, amely bizonyítottan csökkenti a rák, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. 

Hazánkban a dohányzás visszaszorítása érdekében a nemdohányzók védelméről szóló törvény 2011. áprilisi módosításával, 2012. január 1-jétől tilos a dohányzás valamennyi zárt légterű közforgalmú helyiségben, azaz a tilalom vonatkozik valamennyi munkahelyre, egészségügyi szolgáltatóra, vendéglátóipari egységre, beleértve a közintézményeket, szórakozóhelyeket, kocsmákat, bárokat, tömegközlekedési eszközöket, buszmegállókat, a gyalogosok által használt aluljárókat, játszótereket és azok 5 méteres körzetét is. A törvény szigorításával Magyarország eleget tett az Európai Unió és a WHO egészségpolitikai, szakmai elvárásainak, ennél is fontosabb azonban, hogy - nemzetközi tapasztalatokat figyelembe véve - jelentős mértékben csökkenhet a dohányzás okozta népegészségügyi és gazdasági kár. 
 
ÁNTSZ 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr934911341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása