Miskolc – Dr. Vas József Pál európai pszichoterápiai szakorvos bízik az emberi kapcsolatok megtartó erejében.  

 

Öngyilkosság elleni „orvosság”

Évente nagyjából 25 ezer öngyilkossági kísérlet történik hazánkban, ezeknek a tizede végződik halállal. Magyarország az öngyilkossági statisztikákban mindig is kiemelkedő helyen állt, a hatvanas évektől a nyolcvanas évekig listavezető volt.

A gyengék követik

– Már évtizedekkel ezelőtt bebizonyosodott Amerikában, hogy ha az öngyilkosságokkal részletesen foglalkoznak a médiumok, az mintegy kedvet csinál az elkövetéshez, mert a gyengéket negatív módon befolyásolja – vetette előre dr. Vas József Pál főorvos, a megyei kórház Szent Ferenc telephelyén működő pszichoterápiás rehabilitációs osztály vezetője. – Ez is alátámasztja azt a 42 éves szakmai tapasztalat alapján egyre erősödő meggyőződésemet, hogy nem az szolgálja a célt, ha a negatívumokat emeljük ki, hanem ha az eredményekkel mutatunk példát.

Nem mérhető számokban

A főorvos elmondta: bár a 60 ágyas osztályra minden orvosi területről (háziorvosi és szakorvosi beutalóval egyaránt) küldhetnek be betegeket, járó- és fekvőbeteg-ellátásra egyaránt, amióta a Csanyikból beköltöztek a városba, ahol kellemes, de mégsem ugyanolyan vonzó környezetet tudnak biztosítani, kisebb az érdeklődés. Holott eredményesen működnek, csak épp az eredményt nem számokban mérik.

– A betegeink jórészt depressziósak, ami nem feltétlenül jár együtt az öngyilkossággal, de alapos az összefüggés közöttük. A depresszió gyökere pedig mindig a családban keresendő. Ahogy napjainkra a család védőburkának folyamatos erózióját éljük meg, egzisztenciális, erkölcsi értékrendje tekintetében, egyre jellemzőbb lesz a kötődés hiánya. Nem élik meg a kötődés élményét az emberek, ami pedig a túlélés alapját jelentené. Az osztályunkon ezt igyekszünk kiépíteni, elsősorban a csoportos terápiás foglalkozások révén. Félreértés ne essék: nem az a célunk, hogy új párok alakuljanak ki, itt nem a biológiai kötődésen van a hangsúly, sokkal inkább a szellemi érzelmi kötődésen. Ezek a foglalkozások, természetesen egyéni beszélgetésekkel kiegészítve, alkalmat adnak arra, hogy a páciensek megtapasztalják, hogy a saját gondolataik visszhangot keltenek másokban és viszont. Ez az élmény képessé teszi az egyéneket arra, hogy újjá tudják éleszteni a külső kapcsolataikat.

Eredmény

– Sokan számolnak be arról, nem csak a visszajáró betegek, de a régen „meggyógyultak” is, hogy a család érzelmi légkörét kedvezően tudják a továbbiakban befolyásolni – ecsetelte a főorvos.


Beszéljenek róla, de ne tegyék meg!

Dr. Vas József Pál konkrétumként megemlítette azt a kisebbséghez tartozó embert, akit súlyos, többszörös veszteség ért, többek között a gyermekét is elveszítette.

– Terápiánk hatására minderre nem azzal reagált, hogy elfordult volna másoktól, a világtól, s ellenséges indulatokat táplált volna mindenki, akár önmaga ellen, hanem épp ellenkezőleg: civil szervezetet alapított a gyengék, az elesettek támogatására.

Felvetettük: vajon miért nem alakult ki az a gyakorlat, hogy az öngyilkossági kísérlet után „áttereljék” a pszichoterápiás rehabilitációra az embereket, ahelyett, hogy megelégednének azzal, hogy aláíratják a páciensekkel, hogy lemondanak öngyilkossági szándékukról.

– Köztudott, hogy az akut pszichiátriai osztályokon kevés a lehetőség. De tény: egy ilyen osztályon is el kellene érni, hogy legyen tere, ideje a megnyilatkozásnak: mit gondol arról a páciens, mi lesz azután, ha hazamegy. S mindenképp fel kellene hívni a rehabilitáció lehetőségeire a figyelmet. A terápia végén odáig mindenképp el kell jutni: „beszéljenek az öngyilkosságról, de ne tegyék meg”.


Amit az osztályról tudni lehet

A pszichoterápiás osztály ambuláns vagy fekvő ellátásai keretében történő csoportos vagy egyéni terápiákra való bejutás feltételei:
  • a betegnek saját magának is kérnie kell
  • tudatában kell lennie: miért is kéri, milyen lelki zavar áll a háttérben
  • megállapodást kell kötni: a páciens önmagáért is felelősséget vállal.

A várakozási idő 2-3 hét.

A dr. Vas József Pál főorvos vezette, 23 éve közel azonos összetételű stáb legfontosabb érték vallja a betegek bizalma. A csoportterápiás foglalkozások alapja a bizalmi légkör.

Mon - Szalóczi Katalin

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr724875998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása