A C-lista nem csodafegyver, a dizájner drogok nem tűntek el - alátámasztotta a Kékfény a TASZ korábbi figyelmeztetésének igazát 

 

A Kékfény október 8-i műsorában a dizájner drogokról volt szó, többek között megszólították Zacher Gábor toxikológust, Csákó Ibolyát a rendőrségtől és a TASZ drogpolitikai programvezetőjét. Bár a C-lista április bevezetésekor a kormány a dizájner drogok visszaszorítását ünnepelte, hivatkozva a toxikológiai osztály sürgősségi eseteinek drámai csökkenésére. Zacher doktor a mostani műsorban már arról számolt be, hogy bár áprilisban egy rövid ideig valóban volt csökkenés, a piac ma már helyreállította magát, és a sürgősségi esetek száma ismét növekedőben van. 

“A C lista bevezetése kétségkívül nagy csapást jelent azoknak a forgalmazóknak, akik a dizájnerdrogokat online shopokban árulták. Naivitás azonban azt hinni, hogy tartós hiány alakulna ki partidrogokból, és ezzel csökkenne a drogfogyasztás Magyarországon. Csupán annyi változik, hogy a drogpiac irányítása a szürkegazdaságból átmegy a feketegazdaságba, és átalakul a fogyasztott szerek struktúrája. Amíg kereslet van, lesz kínálat is!” – jósoltuk a Népszabadságban megjelent áprilisi cikkünkben. Az események minket támasztottak alá.

Amíg a műsorkészítők a toxikológián tartózkodtak, két embert hoztak be a mentők – mindketten legális gyógyszerekkel és alkohollal adagolták túl magukat. Ezzel a műsor is felhívta a figyelmet arra, amit a statisztikákból már eddig is tudtuk: a magyar társadalom számára még mindig a hagyományos legális drogok, a gyógyszerek és az alkohol jelentik a legnagyobb veszedelmet. Ezek miatt azonban a közvélemény mégsem aggódik igazán, hajlamos bagatellizálni azok veszélyeit. Az új szerek megjelenése ellenben mindig aránytalan morális pánikot vált ki - holott alapvetően a dizájner drogok fogyasztóinak túlnyomó többsége éppúgy nem kerül kórházba, mint az alkohol fogyasztóié. 

Sárosi Péter

Drogriporter

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr704870443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása