Az alkoholisták számát Magyarországon 800 ezerre becslik szakértői körök, amelyből mintegy 25 százalék a nők „részesedése”. A nemzetközi tendencia a nők körében az alkoholizmus további előretörését jósolja.
 

Az alkohol egészségre károsító hatása egyénenként eltérő mértékű, ám egy biztos: a nők fokozottabban ki vannak téve az alkohol veszélyeinek.

Az alkoholisták szinte száz százaléka már csak akkor szembesül saját függőségével, ha a betegséggel járó problémák teljesen a fejére nőttek. A legtöbb alkoholista számára a függőség nem csak egészségi, hanem szociális következményekkel is jár, hiszen esetükben az alkoholfogyasztás életmóddá vált, amelyhez képest minden más mellékes jelentőséget kap az alkoholista életében.

nő és az alkohol-illusztráció

Külső jelzés szükséges!

Az alkoholisták életében az alkohol folyamatosan háttérbe szorít minden egyebet, amelynek tudatára az érintettek általában már túl későn ébrednek rá. „A függőknek nem csupán az esik nehezükre, hogy belássák saját függőségüket, hanem az sem egyszerű, hogy egyáltalán a tünetekre felfigyeljenek. Ehhez általában egy drasztikus, kívülről jövő jelzés szükséges” – mondja Herbert Fleischmann, a Német Függőségi Központ vezetője és a Wöllersdorfi Körzeti Kórház Pszichiátriai Osztályának vezetője.

Az egészségi szempontból kockázatosnak számító alkoholfogyasztás a nők esetében napi 20, a férfiaknál napi 30 grammnál kezdődik. Egy német felmérés szerint a 14 és 59 év közötti generációk 14 százaléka az ajánlottnál jóval több alkoholt visz be szervezetébe.

Nem lehet ugyanakkor pontosan meghatározni, mennyi az az alkoholmennyiség, amelyet egyénenként következmények nélkül elfogyaszthatunk. „Nem létezik olyan, hogy kockázatmentes alkoholfogyasztás” – hangsúlyozza Fleischmann – „már az egészen kis mennyiségek is járhatnak egészségi és pszichés panaszokkal” – teszi hozzá. Mindebben annak van óriási jelentősége, hogy egyénenként különböző, hogy a szervezet milyen gyorsan dolgozza fel a bevitt alkoholt.

Sokaknak ez a céges ünnepségről is ismerős lehet: míg egyesek egyik korsó sört isszák a másik után anélkül, hogy magatartásuk látványosan megváltozna, mások már a welcome drink után spiccesnek érzik magukat.

A nők esetében nagyobb a kockázat

Az alkoholra adott reakció szempontjából két tényező játszik kulcsfontosságú szerepet: a sebesség, amellyel a máj enzimei reagálnak az alkoholra, és annak felszívódásának gyorsasága. Utóbbi szempontból főleg a nők vannak kitéve az alkohol veszélyének, mivel testük nagyobb arányban tartalmaz zsírt, mint a férfiaké, s ezzel párhuzamosan kisebb százalékban található meg benne a víz is. Ugyanaz a mennyiségű alkohol tehát nagyobb alkoholkoncentrációhoz vezet a vérkeringésben.

Ennél fogva a nők nemcsak annak a veszélynek vannak kitéve, hogy rendszeres alkoholfogyasztás során függőség alakulhat ki esetükben, hanem annak a kockázata is igen magas, hogy egyéb egészségi károsodások következzenek be. A rendszeresen alkoholt fogyasztó nők esetében jóval hamarabb alakulnak ki máj- szív- vagy agykárosodások, mint a férfiak esetében.

Egy friss német kutatás szerint a saját bevallásuk szerint is alkoholfüggő nők és férfiak aránya 3,5:1, azaz míg százból átlagosan több mint 3 férfi vallja be, hogy problémái vannak az ivással, a nők között ez egy százalékot tesz ki, ám a tendencia folyamatosan emelkedik.

-welt.de-

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr234856905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása