Lehet-e valaki Facebook függő? Hogyan függ össze a kezdeti szorongás a skizofréniával? Hol húzódik a határ a rossz szokás és a függőség között? Ezekre és sok más kérdésre kaphattunk választ a „Mindennapi függőségeink” című előadáson a Kutatók Éjszakáján.

A függőségről a legtöbbször a szer alapú függőség jut eszünkbe, mint például az alkohol vagy drogfüggőség, de ugyanúgy vannak viselkedésbeli függőségek is. Ide sorolható a játékgépezés, a testedzés vagy a vásárlás. Tulajdonképp bármitől függővé válhatunk, hiszen újabb és újabb viselkedési formák jelennek meg, melyek aztán addikciót válthatnak ki, mint mostanság például a facebookozás. A kérdés leginkább az, hogy hol húzható meg a határ a még egészséges, a rossz szokás és a függőség között.

„A leginkább jellemző tünet, hogy az egyén sóvárgást érez, és addig fokozódik ez benne, míg a cselekvés iránti vágyát ki nem elégíti, ami aztán rövid, átmeneti enyhülést okoz némi bűntudattal, de aztán ismét kialakul a sóvárgás és folytatódik tovább az ördögi kör. Az illető tehát, hiába van azzal tisztában, hogy már nem egészséges amit csinál, elveszíti a cselekvés feletti kontrollját”- mondta el Dr. Rácz József, a Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi Kar, Addiktológiai Tanszék vezetője.

Fontos, hogy a cselekvésnek kevés befektetéssel gyors eredménye legyen. Tehát míg egy lottófüggőség elég ritkán alakul ki, mert elég sokat kell befektetni ahhoz, hogy az embernek egyáltalán egy kettes összejöjjön, addig egy kártyánál vagy rulettnél szinte azonnal meglesz a befektetett energia (összeg) eredménye, akár pozitív, akár negatív az, mivel sokszor még a vesztés is motivál, hogy az elvesztett pénzt visszanyerje.

Nagy baj az agyban

„Élménytársadalomban élünk, ami azt jelenti, hogy egy termék mellé élményt is vásárol az ember, ami sokszor fontosabb, mint maga a termék. Fontos még megemlíteni, hogy eléggé átesett a medikalizáció a ló túlsó oldalára, tehát már mindentől lehet betegesen függeni. Ennek egyik eredménye az, hogy egy nemkívánatos vagy erkölcsileg helytelen viselkedésből betegség lesz, viszont leveszi a felelősséget az illetőről, és az orvosokra hárítja”- tette hozzá Dr. Rácz József.

Az addikció kialakulásában a homloklebenynek erőteljes szerepe van. A szerhasználat vagy a viselkedés ingere a prefrontális lebeny egyre nagyobb területét érinti, és egyre kisebb rész az, ami megálljt parancsol. De nemcsak az agy okolható a függőség kialakulásában, hanem a kulturális közeg is, hiszen egy élménytársadalom függő jellegű viselkedést eredményez.

A szorongás az, ami felelős a teljes pszichiátriai spektrumért. Három tényező befolyásolja a személyiséget: genetika, a szűkebb, családi környezet illetve a tágabb szociális környezet. Ha az erős szorongás korán kezdődik, az annál jobban gyengíti az egyén megküzdési stratégiáját, és erősebb lesz a kockázatkereső magatartás.

Depressziós nők, alkoholista férfiak

„Fontos megemlíteni a feszültség és a szorongás közti különbséget. A feszültség egy olyan belső, ideges állapot, melynek van egy konkrét oka, például egy vizsga. A szorongás ennél jóval megfoghatatlanabb dolog, hiszen nincsen konkrét oka,éppen ezért nehezebben is leküzdhető. Minél korábbi egy gyereknél a szorongás, annál súlyosabb pszichiátriai kórképpel kell számolni később. Csecsemőkori szorongás esetén a későbbi skizofrénia kialakulása jóval esélyesebb.” – mondta el Dr. Petke Zsolt, a Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi Karának munkatársa.

A szorongás nemenként is más módon tud megnyilatkozni. Nők esetében inkább depresszió, míg férfiaknál alkoholizmus formájában. Persze az alkoholizmus sem egy statikus fogalom. Alkoholizmusról, de tágabb értelemben bármilyen addikcióról akkor beszélhetünk, ha a személy szenvedélye már teljesítményrontást eredményez. Például, lehet, hogy két személy ugyanolyan mennyiségű alkoholt iszik, de az egyiknél ez nem okoz teljesítményromlást, míg a másiknál igen, és utóbbi esetben beszélhetünk alkoholizmusról.

Kezeljük humorral!

Az előadók súlyos heroinfüggőkről szóló tanulmányából az derül ki, hogy jóval könnyebben leállnak a szerről azok, akik valamilyen támogató, családi háttérrel rendelkeznek, szemben azokkal, akik mögött nem áll senki. Ez azért is fontos, mert ezek a függők a depresszión és a szorongáson kívül gyakran kriminalizálódnak, a mindennapi betevő anyagért bűncselekményeket követnek el, és ebből az ördögi körből lényegesen gyorsabban kerülnek ki azok, akik családot vagy akár egy párkapcsolatot tudhatnak magukénak. A szélsőséges példák mellett viszont elmondható, hogy egészséges ember a szorongását lehetőleg más módon vezesse le, ez lehet testmozgás, de az is, ha humorrá transzformálja az amúgy kellemetlen érzést.

semmelweisfigyelő  - Vágó Boglárka 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr854853949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása