8 szabály, amit a felelősségteljes szülőnek követnie, ha marihuánát fogyaszt - Gelsei Bernadett életvezetési tanácsadó vendégcikke a Drogriporteren 

 

"Anya , anya! Játsszunk boltosat!"
 "Oké, kicsim! Csak adj egy percet, ki kell mennem az erkélyre."

Boltosat játszani, nem akkora móka felnőtnek, mint egy gyereknek.  Tény azonban, hogy a marihuána miatt egy csomó dolog elviselhetőbb, sőt szórakoztatóbb tud lenni. A fű hatása alatt türelmesebbnek, és nyugodtabbnak érezheted magad. Hazánkban is egyre több olyan szülő van, aki rendszeresen használ marihuánát - akár éppen a  fent említett okok miatt.  Éppen ezért éreztem úgy, hogy létjogosultsága van egy ilyen cikknek.

Ha nem is akarsz leszokni a füvezésről, akkor is érdemes pár szabályt követned, amikor a gyerekeddel töltesz időt.

1. A gyerek az első, nem a drog!

Ez persze nehéz kérdés, mert egy függő számára a drog a legelső, azonban alapvető szabályokat lefektethetsz, mint pl. azt, hogy a gyerek nem éhezhet, tehát az utolsó forintokat ennivalóra költsd még akkor is, ha elfogyott a füved.
Szabály lehet még, ha nem az aktív együtt töltött időben próbálsz kiszökni, elszökni a gyerek mellől füvezni. Ilyenkor sokan csomó energiát fordítanak arra, hogy a gyerek ne vegye ezt észre, vagy azt, hogy éppen be vannak tépve.  Ha ennyire nem bírod ki, akkor hívj bébiszittert, vagy amikor tudod, hogy több órát egyedül töltesz a gyerekeddel, hívj magad mellé egy olyan felnőttet, aki nem szív füvet, esetleg készíts sokkal gyengébb spanglit. Azaz legyen mindig B terved a szívással kapcsolatban, mikor a gyerekkel vagy.

Próbálj akkor füvezni, amikor a gyerek bölcsiben, oviban, suliban van vagy éppen várd meg, míg lefekszik aludni.

Alapvető szabály lehet az is, hogy nem szívsz együtt a gyerekeddel, amíg be nem tölti a 18. évét.

2. Ismerd a törvényeket!

Azaz legyél tisztában azzal, hogy mi történhet veled,  ha elkapnak és füvet találnak nálad, vagy ha házkutatást tartanak a lakásodban, illetve ha lebukik a dílered vagy akár egy barátod stb. Tudd, mi történhet a gyerekeddel, hogy kiemelhetik e a családodból, ha kiderül, hogy te vagy ti szívtok stb. Ezen ismeretek tudatában lehetsz felelősségteljesebb szülő és tudatosabb drogfogyasztó.

3. Tudd, hogy mikor kell tartózkodnod, mikor kell józannak maradnod!

Lesznek helyzetek, mint  például a szülői értekezlet, osztálykirándulás, a gyereknek fontos eseményen való megjelenés, a gyerek betegsége, kórház stb, amikor fontos, hogy józan maradj.  Fontosabb családi eseményekkor, nyaraláskor is legyen tiszta időszakod, azért, hogy egyben tartsd a családot. Vedd végig ezeket, hogy napi, heti , havi  és éves szinten mikor kell teljesen tisztának lenned és tartsd be azokat az  alkalmakat, hogy így fejezd ki a gyermeked iránti szeretetedet. 

4. Ne vezess beszívva!

Ezt a füvesek gyakran megszegik, azzal indokolva, hogy a jogsit is beszívva  szereztem. Főleg ne vezess akkor, amikor a gyerek is veled van az autóban. Nem hiszem, hogy sokat kell ezt ragozni, de mind a marihuána fogyasztásakor, mind alkohol hatása alatt az érzékek, a figyelem és a reakció idők romlanak, és nagyobb a kockázata a balesetnek, továbbá ha megszondáztatnak és vizelet tesztet végeznek, elvehetik a jogsidat is.

5. A beszerzés biztos forrásból legyen és magad intézd!

Lehet, hogy evidenciának tűnhet, de sajnos előfordul, hogy mondjuk az ovi és a játszótér közé tudtad besuvasztani a dílerrel való találkozást. Soha ne akkor szerezd be a füvedet, amikor a gyerekkel vagy. Arra is ügyelj, hogy megbízható legyen a forrásod, ha haveroktól kapsz, akkor se hívd vagy intézd el a gyerek jelenlétében az átvételt.

6. Ne hagyd, hogy „szívós szülő” identitásod legyen!

Ha úgy érzed, hogy túl sokat, túl gyakran szívsz, akkor  érdemes megfontolnod a szívás mérséklését. Ha a környezted visszajelez, hogy gyakran lát beszívva, akkor is érdemes elgondolkoznod,hogy szünetet tarts, azért , hogy tudd, még mindig te irányítod-e az életed, és a kezedben van-e a kontroll.

7. Takaríts el magad után a szemetet!

Ez azt jelenti, soha ne feledd elrakni gondosan a cuccodat és magad után letisztítani az asztalt,  vagy azt a helyet ahol elkészíted a dzsointodat.  Ne hagyd, hogy a gyerek megtalálja és játsszon a cuccoddal.

8. Készítsd fel magad arra, amikor a gyereked szembesít a füvezéseddel

Bármennyire sem szeretnéd, sajnos el fog jönni az idő, amikor a gyerek rájön, mit csinálsz. Készítsd fel magad arra, hogy mit fogsz neki mondani, hogyan fogsz neki beszélni a marihuánáról, a függőségekről és hogy nálad ez hogy működik. Ne hagyd, hogy egyedül jöjjön rá, vagy, hogy az iskolában a drogprevenciós előadás után döbbenjen rá, hogy te marihuána használó vagy.  Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása mind tőled függ, de gondold végig alaposan, hogy ha kiderül a gyereked számára, hogyan tudsz majd hiteles és őszinte szülő maradni ennek ellenére.

Gelsei Bernadett
Etanácsadás

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr374835052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása