Az elhízás és túlzott alkoholfogyasztás miatt kórházba kerülő köszvényes betegek száma évek óta egyre nő. A "királyok betegsége" néven is ismert fájdalmas kór előfordulása megkétszereződött az utóbbi tíz évben. Szakértők szerint a túlzott étel- és italfogyasztás tehető elsősorban felelőssé a betegség újbóli terjedéséért. A köszvényt az ízületekben lerakódó kis húgysav-kristályok okozzák, amelyek az ízületek körül felhalmozódva rendkívül fájdalmas gyulladást okoznak az érintett területeken, elsősorban a nagy lábujjban. A húgysav az élelmiszerek lebontásából származó egyik bomlástermék.

A mostani vizsgálatok során a tudósok Angliában és Új-Zélandon köszvénnyel kezelt betegek állapotát figyelték meg. Adataik szerint a betegség előfordulása 80 szalékkal nőtt az utóbbi tíz évben mindkét országban. Angliában 1999 és 2000 között összesen 2369 beteget kezeltek köszvénnyel, de ez a szám 2008 és 2009 között 4421-re nőtt. "Az elmúlt tíz évben évente 7,2 százalékot nőtt a kórházban kezelt köszvényes betegek száma" - mondta dr. Philip Robinson, a Queensland Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője.

A betegség a történelem során elsősorban a gazdag embereket kínozta, csak nekik volt ugyanis pénzük arra, hogy annyit egyenek és igyanak, amennyi beléjük fér. Manapság azonban a megnőtt alkohol- és ételfogyasztás, a magas koleszterinszint és vérnyomás következtében egyre több átlagembert is érint a kór. Bizonyos esetekben még egy kisebb trauma vagy műtét is kiválthatja. A köszvény nem csak az embereket, de az állatokat is kínozta, köztük a Sue névre keresztelt Tyrannosaurus Rexet is.

Az alkohol arra ösztönzi a májat, hogy még több húgysavat termeljen, emellett gátolja kiürülését is, így kétszeresen veszélyes. A túlzott kalória-bevitel és a mozgáshiány is nagyban felelős a betegség újbóli felbukkanásáért, állítja dr. Philip Robinson. Kutatási eredményei szerint a köszvényes betegek 39 százaléka magas vérnyomásban, 20 százaléka cukorbetegségben, 39 százaléka pedig valamilyen szív- és érrendszeri betegségben is szenved.

"Egyáltalán nem meglepő, hogy újra ennyi a köszvényes beteg. És nehogy azt higgyük, hogy csak az idősek szenvednek miatta - mondta Tam Fry, az Országos Elhízási Fórum munkatársa. - Mivel fiatalok is vannak a betegek között, az orvosoknak oda kell figyelniük a figyelmeztető jelekre. Bár a köszvény egy viszonylag jól kezelhető betegség, mégis jobb megelőzni a bajt."

50plusz

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr294827868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása