Zavar a "processzorban" 

 

A processzor a számítógép lelke: dekódolja az utasításokat, vezérli a műveleteket. Akárcsak az agyunk! De ha hiba támad a processzorban, téves jeleket fog leadni. Az emberi szervezetre lefordítva pánikreakciók sorát indíthatja el.

Pánikrohammal szinte minden ember találkozik az élete során. Bármely életszakaszban, élethelyzetben előfordulhat, nem lehet előre megjósolni, hogy mikor fog bekövetkezni, és védekezni sem igazán lehet ellene. Jó tudni azonban, hogy néhány pánikroham még nem jelenti azt, hogy pánikbetegséggel állunk szemben.
 
Pánikbetegségről akkor beszélhetünk, ha a rohamok rendszeressé válnak, és már akadályozzák a hétköznapi életet. Általában fiatalabb korban kezdődik, és nőknél kétszer-háromszor gyakoribb, mint a férfiaknál. Arra, hogy előforduljon velünk életünk során, körülbelül öt-tíz százalék az esély. Abban az esetben, ha a családban valaki küzdött már pánikbetegséggel, megötszöröződik az előfordulás gyakorisága.

 

A kiváltó okok 

- A lelki problémák oka és megoldása a testi problémákhoz hasonlóan összetett. A legnagyobb nehézség a lelki bajoknál, hogy hajlamosak vagyunk úgy gondolni, a test legyen tökéletes, a lélek majd csak túléli a történéseket. De hogyan értsük meg a testünk jelzéseit, ha nem figyelünk önmagunkra, csupán megfelelni vágyunk a külvilágnak? - teszi fel a kérdést szakértőnk, dr. Csonka Andrea. - Javítsuk meg a testemet, a lelkemet, de gyorsan, mert sietek - hangzik a kimondatlan elvárás, amikor valaki orvoshoz fordul. Szoktam mondani a betegeimnek, ha most adnék egy pirulát, amit ha bekap, újra a régi lesz minden, az valóban jó lenne? Vagy változtatni kellene pár dolgon az életében? A pánikkal a test figyelmeztet: valami nem jó, nem vagyok önmagam! Sokféle érzés lehet az ilyen intenzív félelem mögött: egy hazugság, egy titok, önbecsapás, harag, elhagyatottság vagy magány.

 

Mit tudnak a gyógyszerek?

A pánikroham a molekulák szintjén leginkább a szerotonin nevű neurotranszmitter (idegi ingerületátvivő anyag) zavarával jár, amely zavar különösen az agy bizonyos területeink jelenik meg. Ezeken a területeken hatnak a korszerű gyógyszerek is, megemelve a szerotoninszintet az idegsejtek közötti résben (nevük is erre utal: SSRI, azaz szelektív szerotoninvisszavétel-gátlók) negatív visszacsatolás révén csökkentik a receptorok számát, és érzékenységét, így a túlérzékennyé vált szerotoninrendszer ismét megfelelően fog működni. Az akut pánikroham tünetei emellett oldhatók korszerű szorongásoldókkal is, amik egy bonyolult folyamat révén a sejtmembrán érzékenységét csökkentik. - Az előbbi gyógyszerek az úgynevezett antidepresszánsok közé tartoznak, és hatásuk körülbelül két hét alatt alakul ki - magyarázza a szakértő. - Utóbbiak a szorongásoldók, ezek a bevételüket követő tíz percen belül oldják a pánikroham tüneteit. A gyógyszereket egyes esetekben kombináltan alkalmazzuk, a betegség tüneteinek súlyosságától függően. Én személy szerint ezek mellett homeopátiás készítményeket is gyakran ajánlok. 

Tünet és betegség 

A szervek és a szervezet szintjén a pánikroham a vegetatív idegrendszer túlzott érzékenységével jellemezhető, ami többek között a roham alatti vérnyomás-emelkedés, hasmenés, izzadás, ziháló légzés (légszomj), kipirulás, szívdobogásérzés tüneteivel jár. 

De mit ér vele a beteg, ha tudja, hogy a pánikbetegség kialakulásakor a vegetatív (vagyis a zsigereket beidegző nem tudatos irányítású idegrendszeri központ) idegrendszer túlzott érzékenysége áll elő, emellett az agy bizonyos területein a szerotonintermelődés zavara alakul ki? Mi van akkor, ha tudja, hogy túl sok stressz éri, vagy hogy azért van rosszul, mert nem figyelnek rá eléggé, nem szeretik, és egyedül érzi magát? - A tudás még nem gyógyít, csak a szakszerű segítség, és a beteg együttműködése. A pánikbetegeknek a gyógyszerek mellett komplex terápiára van szüksége - mondja dr. Csonka Andrea. 

Az pszichoanalitikusok és fejlődéskutatók a pánikroham okát a szeparációs szorongásra és a fokozott pszichofizológiai hajlamra vezetik vissza (vagyis a szorongást provokáló impulzusokat nem, vagy nehezen tudjuk elhárítani). A kognitív pszichológia mindezt megfejeli azzal, hogy igen, ez egy rossz tanulási mechanizmus, megtanulja az idegrendszer, hogyan reagáljon, ha valamit el szeretnénk kerülni. - Ha pánikrohamom van, kell, hogy valaki vagy valami mellettem legyen, különben rosszul leszek. 

Például egy gyógyszer (még ha csak egy szem, akkor is) a zsebemben, amit ha bekapok, minden jó lesz, elmúlik a "veszély". Annak a veszélye, hogy egyedül kell lennem - magyarázza a szakértő. Arra, hogy vajon gyógyítható-e ez a betegség, határozott igennel válaszol. - Minél hamarabb keressük a megoldását, annál gyorsabban gyógyulhatunk, bár volt olyan paciensem is, aki húszévnyi pánikbetegség után, pszichoterápia segítségével lett jobban. Én a pszichoterápiát és gyógyszeres terápiát együtt szoktam ajánlani, a kutatások egyértelműen igazolják e kettő együttes hatékonyságát.  

Forrás: hazipatika.com - Hajnal Éva 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr744806431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása