Fotó: Peter Suneson

 

Aki elszív több mint egy doboz (20 szál) cigarettát egy nap, annál kétszeres az esélye egy igen rossz prognózisú agyvérzésnek, mely agyi értágulat repedéséből származik – derült ki a Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry című folyóiratban megjelent kutatásból.

 

Ha az illető leszokik, a kockázat idővel mérséklődik, de nem tűnik el teljesen. Az aneurizma az elgyengült falú artériában kialakuló tágulat, és ha kireped, a vér az agyállományba kerül. Az anerurizma-szakadás túlélési aránya csak mintegy 50 százalékos, és aki nem hal bele, annak is nagy valószínűséggel maradandó károsodással kell küzdenie egész hátralevő életében.

A dohányosoknál a kockázat háromszoros

A kutatók az adatokat 426 agyvérzéses betegtől vették, akiket 2002 és 2004 között kezeltek Korea 33 kórházában, és összevetették azokat 426, hasonló korú és nemű, nem agyvérzéses betegével. Részletesen felmérték életmódjukat, kórelőzményüket és dohányzási szokásaikat. A résztvevők átlagéletkora 50 év volt. Az agyvérzésen átesettek csoportjában több dohányost találtak, és a családi anamnézisben is többeknél találtak hasonló betegséget illetve magas vérnyomást a felmenők között.

Az agyvérzéses betegek 38 százaléka dohányzott, míg ez az arány a kontrollcsoportban 24 százalékon alakult. Egyéb befolyásoló tényezők, a sófogyasztás, a munkaidő, a testsúly vagy a családban előforduló cukorbetegek számának rögzítését követően megállapították, hogy a dohányosoknál csaknem háromszorosra nőtt az esély az agyvérzésre, mint nem füstölő társaiknál.

A dohányzás besűríti a vért

A dohányzás hatása kumulatívnak bizonyult: minél régebb óta és minél többet szívott az adott beteg, annál nagyobb lett a kockázat. A leszokás öt év elteltével 59 százalékkal csökkentette az aneurizma-repedés esélyét, a nemdohányosokéval hasonló szintre. Az igen erős dohányosoknál azonban nem ezt figyelték meg. Aki napi egy doboznál többet is elszívott, annak továbbra is kétszeres maradt veszélye az aneurizmarepedésre. A szerzők rámutattak, hogy korábbi, hosszabb távon végzett kutatások tanúsága szerint a betegség kockázata csak a leszokást követő 10-15 évvel tűnik el.

Ezekben azonban vagy csak az egyik nemet vizsgálták és/vagy túl kevesen vettek benne részt ahhoz, hogy messzemenő következtetéseket vonjanak le az eredményekből. A dohányzás besűríti a vért és megemeli a vérnyomást, ami hajlamosít az agyvérzésre. Ezek a folyamatok visszafordíthatók a káros szenvedély elhagyásával. A füstölés azonban tartós károsodást is okoz az érfal szerkezetében, ami erőteljesebben érvényesülhet a sokat dohányzók körében.

(Medipress)

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr194801549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása