Fotó: Ivana (SXC)

Vajon miért tudnak egyesek sokkal nehezebben leszokni a dohányzásról, mint mások? A legújabb kutatásból az derül ki, hogy a dohányzás okozta függőségre való fokozott hajlamot a gének befolyásolják.

A McGill Egyetem kutatása azt mutatta, hogy azok az emberek, akikben genetikailag gyorsabb a nikotin anyagcseréje, jelentősen erősebb agyi választ adnak a dohányzással kapcsolatos kulcsingerekre, mint azok, akikben lassabb a nikotin anyagcseréje. A korábbi kutatásokból az derült ki, hogy a dohányzással kapcsolatos kulcsjelzésekre adott fokozott válasz kevésbé sikeres leszokást jelez előre, és a környezeti kulcsjelzések állatokban és emberekben is fokozott nikotinbevitelre ösztönöznek.

Van, aki a stressz miatt szív

A környezeti kulcsingereken kívül az egyik májenzim által végbevitt nikotin anyagcsere is befolyásolja a dohányzási viselkedést. Az ezt az enzimet kódoló gén variánsai határozzák meg ennek az anyagcserének a sebességét, ezáltal azt, hogy mennyi nikotin kerül az agyba jutó vérbe. A kísérlet résztvevőiben megvizsgálták a nikotin anyagcsere sebességét, és meghatározták enzim genotípusukat. A leglassabb és a leggyorsabb nikotin anyagcserével rendelkező alanyok esetében funkcionális MR-vizsgálattal ellenőrizték a dohányzással kapcsolatos vizuális kulcsingerekre adott agyi választ. Kiderült, hogy a gyors anyagcserével rendelkezők sokkal erőteljesebb agyi választ adtak ezekre a jelekre a memóriával, motivációval és jutalmazással kapcsolatos agyi területeken, vagyis az amygdalában, a hippokampuszban, a striatumban, az insulában és a cinguláris kéregben.

„Az a felfedezés, hogy a nikotin anyagcsere sebessége befolyásolja a dohányzással kapcsolatos kulcsingerekre adott agyi válasz erősségét alátámasztja azt a feltételezésünket, hogy a gyorsabb nikotin anyagcserével rendelkező emberekben azért alakulhat ki erősebb agyi válasz ezekre a kulcsingerekre, mert a hétköznapokban gyorsabb egymásutánban követi egymást a cigaretta behatása és a vér nikotinszintjének megemelkedése. Más szóval, megtanulják a dohányzást a nikotinszint megemelkedéséhez társítani” – foglalta össze az eredményeket a kutatás vezetője, Dr. Alain Dagher.

„A lassú nikotin anyagcserével rendelkezők, akiknek egész nap viszonylag állandó nikotinkoncentráció a vérben, ezzel szemben kisebb valószínűséggel alakítanak ki kondicionált választ ezekre a kulcsingerekre. Számukra a dohányzás nem a gyors nikotinszint emelkedéshez társul, ezért valamilyen más okból, például a figyelem fenntartása, vagy a stressz oldása miatt dohányoznak.” - fogalmazott a kutató.

Forrás: semmelweisfigyelo.hu  

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr184801513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása