Fernando Botero: Siesta

Bár korábban inkább a férfiak betegségének tekintették, a legújabb felmérések szerint nők körében is egyre gyakoribb az alvási apnoé.

Egy új tanulmány szerint a magas vérnyomással és túlsúllyal küzdő nők különösen hajlamosak az apnoéra. Az obstruktív alvási apnoé az éjszakai légzés rendszeres kimaradásával járó betegség. A kor előrehaladtával egyre nagyobb az esélye a betegség kialakulásának és férfiak körében általában nagyobb arányban fordul elő. A mostani kutatás során az Uppsala és Umeå Egyetem tudósai megvizsgálták, milyen gyakran fordul elő az apnoé nők esetében. Összesen 400 véletlenszerűen kiválasztott 20 év feletti nőt kértek fel a kutatásban való részvételre, nekik rendszeres alvásvizsgálaton kellett részt venniük és különböző kérdőíveket kellett kitölteniük.

Kövéreknél különösen gyakori

Az eredmények szerint a 20 éven felüli nők felének vannak obstruktív alvási apnoéra utaló tünetei. A kutatók egyértelmű összefüggéseket találtak a betegség, valamint a magas vérnyomás és a túlsúly között: a magas vérnyomásos nők 80, és a túlsúlyos nők 84 százaléka szenvedett alvási apnoéban. Az 55 és 70 év közötti túlsúlyos nők körében a súlyos alvási apnoé előfordulási aránya 31 százalékos volt. "Nagyon meglepő volt, hogy egy alapvetően férfiak körében gyakori betegség ilyen nagy arányban fordul elő nőknél is" - nyilatkozta Karl Franklin, a kutatás vezetője. "A kezelőorvosoknak különösen oda kell figyelniük a magas vérnyomással és túlsúllyal élő betegekre, hiszen esetükben sokkal nagyobb a betegség kialakulásának esélye."

Forrás: semmelweisfigyelo.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr894801481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása