A legújabb kutatás szerint a dohányosok kevesebbet alszanak, és alvásuk alacsonyabb minőségű, mint nemdohányzó társaiké.

 

A berlini Charité Orvostudományi Egyetem kutatói közel 1100 dohányos részvételével végzett felmérésükkel kimutatták, hogy a válaszadók 17 százaléka hat óránál kevesebbet alszik éjszakánként, 28 százaléka pedig „rossz” alvásminőségről számolt be. A felmérés során megkérdezett 1200 nemdohányzó körében ugyanez az arány 7 illetve 19 százalék volt.

Sanszosabb az elhízás is

A kutatás vezetője, Stefan Cohrs elmondta, ez az első vizsgálat, amely kimutatta az alvászavar fokozott jelenlétét a dohányosokban a nemdohányzókhoz viszonyítva egy olyan populációban, amely nem rendelkezik pszichiátriai rendellenességek kórelőzményével. A kutatás során az esetlegesen ide vonatkozó kockázati tényezőket is számításba vették. Az eredmények azonban nem bizonyítják, hogy a dohányzás közvetlenül zavarja az alvást, mivel a dohányosok más olyan szokásokkal is rendelkezhetnek, amelyek befolyásolhatják az alvásukat, például sokáig fennmaradhatnak tévét nézni, vagy keveset mozoghatnak.

A szakértők szerint azonban jó okunk van feltételezni, hogy a nikotin serkentő hatása állhat a jelenség mögött. A tanulmány szerzői úgy vélik, ha valaki dohányzik és alvászavartól szenved, ez újabb jó indok lehet a leszokásra. A rossz minőségű alvás egyébként nem egyszerűen megnehezíti az ébren töltött órákat. Néhány kutatás már azt is kimutatta, hogy az elégtelen alvás számos betegség, például az elhízás, a cukorbetegség és a szívbetegség kialakulásával is összefüggésbe hozható.

Forrás: semmelweisfigyelo.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr804801424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása