A filmekben gyakran sztereotipizálják a skizofrén betegeket: erőszakosnak és kiszámíthatatlannak tüntetik fel őket, pedig a betegek többsége nem válik pszichopata gyilkossá - állítják a St. Mary's Egyetem pszichológiai tanszék pszichológusai.

 

Több mint 41 angol nyelvű filmet, köztük az Egy csodálatos elme és a Donnie Darko című alkotásokat nézett át kutatása során Patricia Owen, az egyetem pszichológusa, amelyben legalább az egyik főszereplő skizofrén szerepet játszott. A filmeket mind 1990 és 2010 között mutatták be, és a kutató szerint 83 százalékukban veszélyes, vagy erőszakos karakterként állítják be a skizofrén betegeket. A beteg szereplők közel egyharmada gyilkolt a filmben, valamint egynegyedük öngyilkos lett. Az amerikai Nemzeti Mentálhigiénés Intézet adatai szerint azonban az erőszakos viselkedés viszonylag ritka a skizofrén betegek körében, az öngyilkossági ráta azonban valóban magasabb, mintegy 10 százalékra tehető.

A kezelést sem mutatják be valósághűen

A kutató szerint a valós tüneteket - a téveszméket, hallucinációkat, és a zavaros gondolatokat valamint beszédet - azonban ritkábban mutatják be a filmekben. A kezelést is kissé félrevezetőn ábrázolják, hiszen többnyire arra tesznek utalásokat, hogy a szereplők valamilyen gyógyszert szednek, pedig a pszichoterápia és a csoportterápia is fontos eleme a kezelésnek. Ráadásul míg igazából a betegség körülbelül azonos arányban fordul elő férfiaknál és nőknél, a filmek 80 százalékában mégis férfi betegeket ábrázoltak. A tanulmány a Psychiatric Services oldalain jelent meg.

Forrás: semmelweisfigyelo.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr54693294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása