CDC: a fájdalomcsillapító-túladagolások közel harmada a metadonhoz köthető! A vényköteles metadonhoz köthető a fájdalomcsillapítók túladagolása miatti halálozások csaknem harmada - állapította meg jelentésében az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ, a CDC.

Valós veszélyek: a fájdalomcsillapító-túladagolás

"Négyszeresére emelkedett az elmúlt évtizedben az opioid fájdalomcsillapítók miatti halálesetek száma, a metadon pedig az opioidokkal összefüggő halálozások közel harmadáért felelős most" - közölte Thomas Frieden, a CDC igazgatója.

Ugyanakkor az Egyesült Államokban az összes fájdalomcsillapító-receptnek csak mintegy 2 százalékát tették ki 2009-ben a metadonra szóló vények.

A járványügyi központ kutatói 1999 és 2010 közötti, tizenhárom szövetségi államból származó adatokat összesítették. Az elemzésből kiderült, hogy metadon-túladagolás következtében 2009-ben hatszor többen haltak meg, mint 1999-ben.

A metadont évtizedek óta sikeresen alkalmazzák a heroinfüggőségről való leszoktatásban, az elmúlt években pedig egyre több orvos írta fel fájdalomcsillapítónak. A most közzétett jelentés csak az utóbbi felhasználásra felírt metadonra vonatkozott.

A metadon kockázata nagyobb, mint a többi fájdalomcsillapító gyógyszeré, mert felhalmozódhat alkalmazója szervezetében, és légzésleállást, valamint szívritmuszavart okozhat.

Forrás: egeszsegkalauz.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr944760479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása