Más területeket roncsol az ital az agyban

 

Az alkoholizmus hosszú távon eltérően érinti a férfiak és nők agyának fehérállományát - derítették ki amerikai kutatók.

Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy az alkoholizmus alapvetően befolyásolja a fehérállomány állapotát - ezen agyterület tartalmazza az idegsejtek kapcsolódását, így hozva létre összeköttetést a különböző régiók között. MRI (mágneses rezonancia képalkotó módszer) segítségével a tudósok megmutatták, hogy az alkoholhasználat hosszabb távon csökkenti a fehérállomány mennyiségét.

Az Alcoholism: Clinical and Experimental Research című szaklapban megjelent cikkben azt is leírják, hogy a jelenség nemi eltéréseket is mutat.

Dr. Susan Mosher Ruiz és munkatársai a klinikai adatok (különös tekintettel az alkoholfogyasztási szokások) birtokában mérték férfiakban és nőkben a fehérállomány térfogatát. 42 igen erős ivó hölgy és férfi eredményeit 42 nem alkoholista kontroll egyénéhez hasonlították. A feltérképezés kimutatta, hogy míg férfiakban inkább a corpus callosumnak nevezett agyi terület károsodik (az agy két féltekéjét összekapcsolni hivatott struktúra), addig nőknél a hatás inkább a kéreg melletti fehérállományban jelentkezik.

Megállapították, hogy az elfogyasztott mennyiség is szoros kapcsolatot mutat a sorvadással: nők esetén minden egyes újabb, rendszeresen elfogyasztott pohár ital 1,5-2 százalékkal növelte a károsodás mértékét, és mintegy 8-10 százalékkal növelte az agykamrák (tehát azon agyfolyadékkal kitöltött régió, mely sem idegsejteket, sem azok kapcsolatait nem tartalmazza) területét. Az elpusztult fehérállomány helyét gyakorlatilag agyfolyadék foglalja el.

A kutatók utánkövetéssel az agy regenerációs képességéről is képet kaptak. Férfiakban minden egyes absztinenciával töltött év a corpus callosum egy százalékos megújulását eredményezte. Nőkben már nem egész egyéves kihagyás is a fehérállomány növekedésében és a kamrai térfogat csökkenésében nyilvánul meg. Mindazonáltal, ez a készség az idő előrehaladtával csökkenni látszik.
Forrás: hazipatika.com

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr614740755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása