A modafinilt francia kutatók fedezték fel három évtizeddel ezelőtt és hamar kiderült, hogy rendkívül alkalmas az éberségi állapot fenntartására, ezért olyan betegek kezelésére kezdték alkalmazni, akik túlzott, szinte állandó álmosságban szenvednek, egész nap alszanak. Az igen népszerűvé vált szer mind több veszélyes mellékhatásra is fény derült - figyelmeztet az amerikai gyógyszerügyi hatóság közleménye.  

 

 

A tudományos vizsgálatok szerint az álmosság és a fáradékonyság modafinil hatására általában határozottan csökkent. 

Azt is megfigyelték a szakemberek, hogy a készítmény főleg azoknak a figyelmét és koncentráló képességét növelte, akik alacsonyabb intelligencia szinttel rendelkeztek. Igen fontos észlelés volt az is, hogy a kis adag hatásosságánál a nagyobb dózis nem bizonyult eredményesebbnek.

Javította a gyógyszer a változó műszakban dolgozók kimerültségét is, és kedvezőnek találták továbbá a hosszú repülőutak végén észlelt időeltolódás kezelésére is.

Az éberséget fokozó szer pontos hatásmódja még ma sem teljesen ismert. Az agyban található, ingerületátvivő anyagokkal, a dopaminnal és noradrenalinnal lép kölcsönhatásba. A sokfelé kipróbált készítménnyel kapcsolatban sok veszélyes és kedvezőtlen kölcsönhatást észleltek azonban.    

Főleg gyermekeknél akár életveszélyesnek bizonyuló bőrjelenségek fordulhatnak elő. Felnőtteknél súlyos pszichiátriai zavarok, öngyilkossági hajlam, érzékcsalódások jelenhetnek meg. Ezért a világ összes gyógyszerekkel foglalkozó hivatala, köztük az amerikai FDA szigorú rendelkezéseket hozott a modafinil adásával kapcsolatban.        

Az EU gyógyszerügynöksége, a CHMP már tavaly újraértékelte tíz éve leírt rendelkezéseit, és csak a szakorvosok által megállapított aluszékonyság esetét tartotta olyannak, ahol a kezelés előnye meghaladja a kockázatokat.     

Tabletta helyett az amerikai Alvásközpont azt javasolja, hogy nyolc-kilenc órát aludjunk éjszakánként, a gyerekek még többet. 

Forrás: bipolarisvilag.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr294727945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása