A mellékhatásokkal kapcsolatos várakozások etikai dilemma elé állítja az orvosokat és a nővéreket – írja az [origo]

 

A honlap egy német vizsgálat eredményeit ismerteti, ami feltárta, hogy a placebó – bár lényege a hatóanyag hiány   – nem csak gyógyítani tud, hanem mellékhatásokat is produkálhat.

Sőt, idéznek egy olyan példát is, amikor egy antidepresszáns klinikai kipróbálása során az egyik placebót kapó beteg öngyilkosságot kísérelt meg, 26 darabot lenyelve az áltablettából. Annak ellenére, hogy a tabletta egészségre ártalmatlan volt, az illető vérnyomása veszélyesen alacsony szintre süllyedt.

Az egészségügyiek etikai dilemmáját igazából az okozhatja, hogy a negatív mellékhatásokkal kapcsolatos várakozások a hatóanyaggal rendelkező tabletták hatását is befolyásolják. A kutatások szerint ha az orvos előre tájékoztatja a beteget az esetleges mellékhatásról, nagyobb annak valószínűsége, hogy a mellékhatás jelentkezik is. Egy, a prosztata-megnagyobbodás tüneteit enyhítő szer esetében a kísérletben résztvevők felének elmondták, hogy a gyógyszer merevedési zavarokat okozhat, míg a résztvevők másik felét nem tájékoztatták erről a mellékhatásról. Az előre felkészített csoportban a résztvevők 44 százaléka számolt be merevedési zavarról, míg akiket nem készítettek fel előre, azoknak csak 15 százalékuk említette a mellékhatást – idéz példát az [origo] cikke

Forrás: medicalonline.hu  

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr94717536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása